Nagyon megoszlanak a vélemények az omikronnal kapcsolatosan – így reagált a koronavírus új mutációját érintő kérdésre Kásler Miklós. A miniszter hozzátette: az omikron lényegesen gyorsabban terjed, mint a delta mutáció és a duplázódása másféltől három napig tart.

Hirdetés

A vakcinák hatásosságát úgy foglalta össze, hogy 3-4 hónap után jelentősen csökken a védettség minden vakcina esetében. A harmadik oltást négy hónap eltelte után kiegészítő oltásként érdemes felvenni – hangsúlyozta.

Kásler Miklós az interjúban beszélt a koronavírus elleni gyógyszerekről is, amelyeknek gyakran nagyon kedvező a gyógyulási rátája, és amelyek beszerzését már kezdeményezték. Elmondta: Magyarország folyamatosan felújítja a koronavírusos betegek kezelésének irányelveit és mindig a legkorszerűbb kezelés feltételeit biztosítják.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy hazánkban is elkezdődött az 5-11 éves korosztály oltása úgy vélekedett: a gyermekeket minden veszély nélkül lehet oltani. Hozzátette: a szakirodalom szerint a gyermekek esetében is maradhatnak a vírusfertőzések utáni szövődmények, ezért is nagyon fontos az oltás felvétele.

Korábban írtuk

A héten megalakult oltóanyaggyár munkacsoportról elmondta: a kormány megbízása alapján összehívott egy szakmai grémiumot, amely a legkiválóbb virulógusokat, járványügyi szakembereket, öleli fel és az első feladat az volt, hogy meg kellett határozni milyen vakcinákat akarnak gyártania a debreceni oltóanyaggyárban. Olyan vakcinát választottunk ki, amelyik el tudja látni az országot a mutációk gyakori változása esetében is, illetve gyermekeken is lehessen alkalmazni – szögezte le.

Kásler Miklós a járványhelyzetre, valamint a közelgő ünnepekre való tekintettel mindenkinek a figyelmét felhívta arra, hogy a szeretet nem feltétlenül igényli a csoportosulást. Rendkívül fontos, hogy távolságtartással, maszkviseléssel a fertőzés lehetőségét csökkentsük, de a legfontosabb az oltakozás – mutatott rá a miniszter.