Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

– A most bejelentett beruházások kettős célt szolgálnak. Egyrészt a magyar onkológia nemzetközi hírnevéhez méltó technológiai háttér további fejlesztését, másrészt pedig az idén hárommilliárd forintból felépített világszínvonalú tüdőtranszplantációs központ felszereltségének bővítését – nyilatkozta honlapunknak Kásler Miklós, hozzátéve, hogy a beszerzést követően több, tüdőrák miatti műtétet és több tüdőtranszplantációt tudnak majd az új központban elvégezni. 

– Az intézet nemzetközi szerepéről és benne az immáron önálló magyar tüdőátültetés helyzetéről keveset tudni, noha a tüdőrák esetszáma hazánkban aggasztóan emelkedik.

– A legmagasabb besorolású intézmény a miénk Kelet-Közép-Európában. Mi voltunk azok, akik már 1993-ban elsőként állítottuk össze a Nemzeti Rákellenes Programot, amely 2018-tól az öt Nemzeti Egészségügyi Program részévé vált. A megelőzés és a kellő időben történő felismerés érdekében szerveződött meg a népegészségügyi szűrővizsgálat rendszere, miközben ma már tény, hogy Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyítására. Ennek legújabb bizonyítéka, a már említett mellkassebészeti központ megépítésével és világszínvonalú fejlesztésével, hogy eddig közel száz önálló tüdőátültetésre kerülhetett sor hazánkban. Ezt megelőzően a műtéti technikát a bécsi egyetemmel együttműködve sajátították el a magyar orvosok, mert nem volt itthon megfelelő intézmény. Ez már a múlté. A Bécsi Orvostudományi Egyetem sebészeti vezetője, Walter Klepetko az önállóságunkat akképpen üdvözölte, hogy a magyar program kiteljesült”. Olyannyira, hogy kormányközi szerződések alapján lehetőség nyílhat akár majd arra is, hogy a határainkon túl élő magyarok és nem magyarok nálunk gyógyulhassanak. 

– Furcsa ilyenkor arról hallani meg olvasni, hogy a magyar egészségügyet kivéreztetik, hogy nincs elegendő berendezés, intézmény, vagy éppenséggel ami van, az meg felesleges…

Korábban írtuk

– A környező országok nemzeti onkológiai intézeteivel összehasonlítva a magyar az egyetlen komplex rákcentrum, ismétlem, kiváló nemzetközi elismertséggel. Évente több mint 15 ezer új fekvőbeteget kezelnek és több mint 56 ezer beteget részesítenek ellátásban, az ambuláns forgalom pedig meghaladja a 600 ezret, miközben a betegelégedettségi mutató 95 százalék feletti. Egyáltalán nincs miért és nem is kell szégyenkezni. A fanyalgókat elsősorban tehát nem a hazai egészségügy iránti aggodalmuk vezérli. Néhány hete az Uzsoki utcai kórház technológiai hátterét bővítettük, hasonló fejlesztésre Salgótarjánban is hamarosan sor kerül. Ebből is látható, a kormány elkötelezett a járvány elleni védekezés közepette is abban, hogy a daganatos megbetegedések diagnosztizálásának hatékonysága, a kezelések eredményessége, a magyar emberek egészségi állapota a megvalósuló jelentős fejlesztéseknek köszönhetően tovább növekedjék. Nekünk, minden más megnyilvánulással ellentétben, csak ez számít.

A nagy közfigyelmet, ugyanakkor indulatokat is kiváltó „orvostörvénnyel” kapcsolatban Kásler Miklós miniszter exkluzív interjút adott a Demokratának, amelyet október 21-i számunkban olvashatnak.