🔹 Életközelben

Posted by Kásler Miklós on Saturday, July 31, 2021
Hirdetés

A miniszter a 60 év fölött be nem oltottak kapcsán azt mondta, hogy személy szerint fogják megkeresni az orvosaik őket, és megpróbálják velük megértetni, hogy a saját életük érdekében vállalják az oltást.

A járványügyi adatokról az orvos-miniszter elmondta, hogy Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma. Hollandiában az utolsó 10 napban meredeken emelkedtek a számok – tette hozzá.

Izraelben is aggasztó a fertőzés növekedése – folytatta a miniszter – annak ellenére, hogy a lakosság 80 százalék fölötti átoltottságú (kétszer oltották őket Pfizer vakcinával) – tette hozzá.

Teljesen egyértelmű, hogy a kétszer átoltottak körében is növekszik a fertőzés gyakorisága, amiből az következik, hogy a harmadik oltást előre kell sorolni és el kell indítani – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Korábban írtuk

A harmadik oltásról az Emmi minisztere azt is kijelentette még, hogy nem vagyunk világelsők – a világ több országában zajlik már, – tette hozzá, kiemelve közülük Kanadát, ami a világ legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezik, mutatott rá.

A magyarországi szakmai grémiumok azokat az oltásokat preferálják, amelyek különböznek az első kettőtől – emelte ki.

Kásler Miklós reagált a Mi Hazánk Mozgalom gyerekek oltásával kapcsolatos kijelentésére is, miszerint az háromszor veszélyesebb, mint maga a fertőzés.

– Teljes badarság! Semmiféle utalás sincs hasonlóra a szakmai irodalomban. Az oltással kapcsolatosan teljesen megalapozatlan híreket közölnek – intett óva a tárcavezető.

Az interjúban szóba került, hogy a Demokratikus Koalíció továbbra is a keleti vakcinákat támadja.

Ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországon február 15. és június 10. között 3 és félmillió embert oltottak be, statisztikusok pedig megvizsgálták, hogy közülük hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg – számolt be a miniszter. A vakcinák a fertőzés lehetőségét 80%-ban megelőzték – emelte ki.

A Pfizer 84%-kal, a Moderna 88%-kal, az AstraZeneca 73%-kal, Sinopharm 73%-kal, Szputnyik 88%-kal – részletezte a tényeket.

Az Emmi minisztere arról is beszélt, hogy az egészségügyi beruházásokat érintő bejelentéseket háttérbe szorították a járvány hírei, de fontos hangsúlyozni, hogy folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Az elmúlt egy hétben ő maga 13 milliárd forintnyi fejlesztést adott át – emelte ki Kásler Miklós.

Az interjú végén szóba került a tokiói olimpia is.

– Az olimpia megítélése, illetve a magyar szereplők megítélése legnagyobb döbbenetemre ambivalens válaszokat provokált, és megjegyzéseket tettek olyan nagy formátumú magyar olimpikonokra, akik nem csak a magyar sporttörténelem csillagai, de az egész világban respektálják őket – mondta el sportminiszter a Hosszú Katinkát ért támadások kapcsán.

Rendkívül sajnálatos dolog ez, mondta, Kásler Miklós ugyanakkor bízik benne, hogy az olimpia hátralévő időszakában az egész nemzet együtt tud örülni a magyar sikereknek.