A Katolikus Karitász az első perctől nagy erőkkel van jelen a katasztrófa sújtotta helyszíneken, amelyeken több mint 4700 családot kellett kitelepíteni és több száz család otthona vált lakhatatlanná.

A hívek példamutató összefogásának köszönhetően az egyházmegyékből eddig több mint

80 millió forint értékben osztott szét a szervezet segélyszállítmányokat. Az önkéntesek a mentési munkálatok után folyamatosan végzik a kárfelmérést.

Az országos gyűjtés összesítését és a pontos kárfelmérést követően dönt a későbbiekben a Püspöki Konferencia, hogy az érintett egyházmegyék között milyen arányban osztja szét az adományokat, amelyekből az újjáépítéshez kíván támogatást nyújtani.

A Katolikus Karitász családok ezreit látta el eddig tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel és gyógyszerekkel. A kitelepített családok gyermekei számára már több helyszínen indultak nyári táborok. Az egyházmegyei karitászszervezetek továbbra is gyűjtenek adományokat, elsősorban bútorokat, háztartási cikkeket.

A Püspöki Konferencia kifejezi háláját a magyar híveknek áldozatos támogatásukért és buzdít minden jóakaratú embert, hogy lehetőségeik szerint továbbra is segítsék – tárgyi, anyagi támogatásukkal vagy önkéntes munkával – az árvíz sújtotta családokat.