Fotó: MTI/Miniszterelnökség
A Miniszterelnökség által közreadott fotón Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Fõegyházmegye érseke (k), valamint Csergõ Tibor polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára és Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi elnöke (b-j) a magyar kormány támogatásával kibõvített katolikus óvoda átadásán a székelyföldi Gyergyószentmiklóson 2021. július 3-án.
Hirdetés

A felszegi Munkás Szent József-templom mellett található, a Kós Károly Általános iskola szervezeti kötelékében működtetett óvoda egy 32 millió forintos anyaországi támogatásból megújult, napközis foglalkozást és étkeztetést is lehetővé tevő, kibővített épületben kapott helyet.

A húsz gyermeknek korszerű nevelési és elhelyezési körülményeket biztosító oktatási intézményt Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel.

Az ünnepélyes szalagvágás után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: egy kis óvodai csoportnak is nagy szerepe van abban, hogy a városrészben megmaradjanak a fiatal családok, merjenek gyermeket vállalni, magyarságuk és hitük megtartására, továbbadására nevelni őket.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Miniszterelnökség
A Miniszterelnökség által közreadott fotón szentmise a magyar kormány támogatásával kibõvített katolikus óvoda átadása alkalmából a székelyföldi Gyergyószentmiklós templomában 2021. július 3-án.

Úgy értékelte: válaszolni kell azokra az elképesztő törekvésekre, amelyek manapság „a gyermekek életének megrontását, a teremtett világ természetességének átalakítását” célozzák. A magyar kormány egyrészt jogszabályokkal reagál erre, másrészt a támogatási politikával is küzd ellene, az egyházakkal és a Kárpát-medencében élő magyarság vezetőivel összefogva segíti a hit és a magyar kultúra továbbadásában kulcsszerepet játszó magyar óvodákat és tanintézményeket.

„Nemcsak keresztény hívőket nevelnek ezek az iskolák, hanem magyarságukban megmaradó fiatalokat is. Ha ez a kettős cél sikert ér el, márpedig hisszük, hogy sikert fog elérni, akkor a megmaradás is biztosítva lesz” – jelentette ki az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a magyarság nem fogadhatja el, hogy nyugati politikusok és ideológusok „le akarják térdepeltetni”, és azt sem fogadhatja el, ha a nyelvétől, kultúrájától akarják megfosztani. Hozzátette: egy erős kormány a Kárpát-medencében élő magyarokat is meg tudja védeni, és a szomszédokkal is jobb viszonyt tud kialakítani.

Fotó: MTI/Miniszterelnökség
A Miniszterelnökség által közreadott fotón a magyar kormány támogatásával kibõvített katolikus óvoda (j) a székelyföldi Gyergyószentmiklóson 2021. július 3-án, az átadás napján.

Az államtitkár szerint tíz év elteltével Magyarországnak ma már sokkal jobb a kapcsolata szomszédaival és ez annak is köszönhető, hogy a külhoni támogatások nemcsak az ott élő magyarokat gazdagítják, hanem rajtuk és befizetett adójukon keresztül, szakértelmük által a szomszéd államokat is.

Soltész Miklós közölte: Gyergyószentmiklóson a város központi részén található Fogarasy Mihály Műszaki Líceumot is magyar állami támogatásból újítják fel. A magyar kormány korábban 80 millió forinttal segítette a tervek előkészítését és a legsürgősebb munkálatok elvégzését, a továbbiakban pedig több mint egymilliárd forintot fordít a térség szakoktatási központjának számító iskola épületegyüttesének felújítására.