Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke beszédet mond a mohácsi csata 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen 2021. augusztus 29-én
Hirdetés

Latorcai János (KDNP) az ütközet 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta: a mohácsi vész talán legfontosabb tanulsága az, hogy „ha mi magyarok nem vagyunk képesek összefogni, ha nem látjuk a veszélyt, ha a megosztottság vesz erőt rajtunk, és ha hagyjuk, hogy idegen érdekeket szolgáló külhonból rángatott tehetségtelen bábkirályok vezessék országunkat, akkor elveszünk”.

A kormánypárti politikus a hősi halottak tömegsírjánál rendezett, koszorúzással egybekötött rendezvényen felhívta a figyelmet arra, hogy a mohácsi történések azt is megmutatták hiába szakadt előbb két, majd három részre Magyarország és hiába okozott óriási pusztítást a hódoltság bő másfél évszázada, a magyarság képes volt keresztény hitét – ezáltal identitását – megőrizni.

A magyaroknak és a többi közép-európai népnek különleges történelmi tapasztalataik vannak arról, hogy miként lehet túlélni és miként lehet megmaradni akár a keletről akár a nyugatról szorító birodalmak kéretlen ölelésében – mondta, hozzátéve: kétségtelen, hogy régiónk ugyanúgy „ma is birodalmi törekvések célpontja” miként az volt Szulejmán idejében is.

A politikus szerint „miként fél évezrede, úgy ma sem csupán a fő hatalomért és a vagyonért, hanem a lelkek megszerzéséért is folyik a küzdelem” (…) a történelmi tanulság pedig az, fogalmazott, hogy „csak erős, a nemzet bizalmát kivívó vezetőkkel lehet szembeszállni a hódítókkal és csak erős nemzeti identitással lehet megmaradni a birodalmak szorításában”.

Latorcai János kitért rá: vannak azonban olyanok, akik a nemzeti érdekek érvényesítéséért és az identitásunk megőrzéséért folytatott harcot fölöslegesnek, sőt egyenesen kártékonynak tartják. Ők – mondta – úgy gondolják, hogy „meg kellene hajolnunk, (…) le kellene térdelünk a birodalmi érdekek és ideológiák előtt”.

Azt mondta, hogy „ezek az emberek Hunyadi Mátyások helyett olyanoknak szolgáltatnák ki hazánkat, akik belpolitikai súlytalanságukat, levitézlettségüket vélt vagy valós nemzetközi támogatottságukkal próbálják meg kompenzálni”.

Latorcai János felhívta a figyelmet: a mohácsi tragédiához vezető út és a csata lefolyása arra emlékeztesse a maiakat, hogy „ez a fajta politika halálos tévútra visz”.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a mohácsi sírkert az egyik legfontosabb nemzeti emlékhely Magyarországon, ezért „történelmi kötelességünk hogy megadjuk a végső tisztességet a vitézeknek, akik a magyar szabadságért és függetlenségért az életüket adták a mohácsi síkon”.

Rámutatott: az öt év múlva sorra kerülő nagy jubileumi emlékév kiemelkedő feladata lesz, hogy a – jelenleg főként a Pécsi Tudományegyetem munkatársai által végzett – „kutatások végre eloszlassák a hamis mítoszokat, feltételezéseket és képesek legyenek mindannyiunkhoz közelebb hozni a történteket” – fogalmazott.

Hargitai János (KDNP), a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a mohácsi csata közelgő 500. évfordulójának lényege egy szövetség megkötése.

„Szövetkezni kell arra, hogy ezt a nagyszerű lehetőséget, eseménysort öt év múlva megélhessük, ez pedig alapvetően a helyieken és az ő akaratukon múlik” – fogalmazott.

Szerinte a szövetséget segíti, hogy ma olyan nemzeti kormánya van Magyarországnak, amely az emlékév méltó megrendezésében elkötelezett.

Korábban írtuk