Egykori belügyes rendszámmal ellátott autóval közlekedik a XVIII. kerületi polgármester. Egy leselejtezett kocsiról szerezték meg a közismert BIT betűkombinációt.

A szélvédő mögött elhelyeztek egy kék villogót is. Arra a kérdésre, hogy jelzést mire használják Mester László polgármester bizonytalanul csak annyit válaszolt, hogy azt különleges esetben alkalmazzák, ha küldöttséget kell vinni.

Megkülönböztető jelzést a jogszabály szerint csak az használhat, aki az életet, a testi épséget, a vagyoni javakat fenyegető veszély elhárításában közérdekű feladatot lát el. Idetartoznak a mentők, a tűzoltók, a rendőrség és a honvédség egyes járművei.

„Alapvetően például a polgármester nem használhat megkülönböztető jelzést. Kivételt képezhet az az eset, amennyiben katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet esete áll fenn. Ebben az esetben a katasztrófavédelmi kormányzati koordinációs bizottság elnöke egyedi kijelölése alapján módja van arra, hogy a megkülönböztető jelzést felszerelje és használja” – mondta el a hírTV-nek Brunáczki Margit az ORFK Igazságügyi és Rendészeti Főosztályának vezetője.

A fény- és hangjelzés használatát a menetlevélben fel kell tüntetni. Ennek elmulasztása az engedély bevonásával és súlyos pénzbírsággal jár.

A polgármester kocsijának hátulján található egy diplomáciai matrica is. Riporterünk erre utaló kérdésére a polgármester annyit mondott: „Diplomáciai útlevelem van parlamenti képviselőként, úgyhogy használható.”

A CD feliratú matrica használatát – a diplomáciai testületek kivételével – tiltja a KRESZ. A jogszabály szerint a jelzés arra utal, hogy az autó tulajdonosa a nemzetközi szervezetek védettségét élvezi. A polgármestert és az országgyűlési képviselőt azonban nem sorolják ebbe a kategóriába.

A megkülönböztető jelzések miatt egyelőre nem indult Mester ellen eljárás, a kerületében kirobbant, részben közpénzből üzemeltetett garniszálló körüli botrányt azonban már vizsgálja a rendőrség.

A hírTV Célpont című műsora derítette ki, hogy a szocialista-szabad demokrata többségű képviselő-testület tíz évre átadta át a helyi sporttelep és a SZAC Hotel üzemelését a volt MSZP-s alpolgármester cégének, a működési költségekre a kerület évi 9 millió forintot is adott.

(hírTV)