Kelemen Hunor úgy értékelte: a bizalom megerősítése „nem lesz egyszerű mutatvány”, de a jobbközép kormánykoalíciónak nincs alternatívája, azt pedig kizárta, hogy alig négy hónap után miniszterelnököt cseréljenek: ebbe az RMDSZ sem fog belemenni, és a – Florin Citu miniszterelnököt jelölő – Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem engedheti meg magának.

Hirdetés

Az RMDSZ elnöke szerint elfogadhatatlan felelőtlenség lenne teljes politikai, kormányzati válságba lökni az országot egy miniszterért, a jelenlegi helyzetben tehát „az USR PLUS-nak kell abból a sarokból visszajönnie, ahova saját magát beszorította, kezét-lábát megkötve”, ugyanakkor a koalíció mindennapi működésében olyan kormányzati és parlamenti egyeztetési mechanizmusokat kell bevezetni, amelyek megelőzik a hasonló konfliktusokat.

Kelemen Hunor leszögezte: nem lehet megkérdőjelezni a miniszterelnöknek azt a jogát, hogy minisztert cseréljen, amennyiben nem tud együtt dolgozni egy miniszterrel, de Citunak is el kell fogadnia, hogy a koalíciós vezetőkkel egyeztetnie kell. Meg kell teremteni a feltételét annak, hogy egy miniszter visszalépjen, nem feltétlenül kell leváltani, amennyiben megszűnik a bizalom köztük. Ehhez nem kell a koalíciós megállapodást módosítani, „legfeljebb hozzátenni” – utalt a körvonalazódó kompromisszumra az RMDSZ elnöke.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR PLUS által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és Citu nélkül akarja folytatni a koalíciós kormányzást.

Korábban írtuk


Néhány napos üzengetés után a koalíciós pártok vezetői hétfő délután ültek tárgyalóasztalhoz, de az első négyórás tanácskozás nem vezetett eredményre. Sajtóértesülések szerint azonban az USR PLUS most már azzal is megelégedne, ha Citu csak a koalíció jóváhagyásával alakíthatná át kormányát, de a PNL és az RMDSZ nem fogadta el a miniszterelnök alkotmányos jogkörének korlátozását.

A koalíciós vezetők kedd délután folytatják az egyeztetést.