Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A politikus bírálta, hogy a magyar kormányzat és a kormánypárt nem írta alá az Európai Tanácsban elfogadott klímatervet. A Fidesz csupán a nagyvállalatok érdekeit szolgálja – jelentette ki, példaként pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavait idézte, aki korábban azt mondta: a kormány sosem fog olyasmit tenni, ami ártana a nagy autóipari cégeknek.

„Megálljt kell parancsolni annak, hogy nagyvállalatok csicskáztassanak tagállami kormányokat!” – hangoztatta Vágó Gábor. Azt ígérte, hogy az EP-ben kemény jelzést fognak adni: nem arról szól Európa és a világ, hogy a nagyvállalatok és a szupergazdagok negyedéves profitjait növeljék. Az emberek egészségét középpontba állító politikát sürgetett és klímabűnözőknek nevezte az ezzel ellentétesen működő vállalatokat.

A politikus az önkormányzati választásokkal kapcsolatos fővárosi együttműködésről is kapott kérdést, valamint arról, hogy az általuk támogatott független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert felfüggesztette a tárgyalást azokkal a pártokkal – az MSZP-vel, a DK-val, a Párbeszéddel és a Momentummal -, amelyek a hétvégén bejelentették megállapodásukat.

Vágó Gábor elmondta: az LMP elkötelezett a főpolgármester-jelölti előválasztás mellett, kongresszusi határozatuk is kimondja, hogy szükség van előválasztásra. A tárgyalásokat is folytatni fogják arról, hogyan osztják el egymás között a kerületi polgármesterjelölti helyeket.

Céljuk a megegyezés, de inkább a jobb, mint a korábbi megállapodás hívei – fogalmazott, hozzátéve: a feleket semmi nem sürgeti, ezért most inkább az együttműködési szándékot, és nem annak konkrét tartalmát kell bejelenteni. „Sajnálatos módon vannak, akik előrerohantak.”

Puzsér Róbertnek inkább a „zöld Budapestről” kellene beszélnie, arról, hogyan csökkentené a légszennyezettséget a fővárosban – reagált arra, hogy a jelölt felfüggesztené a tárgyalásokat.