Molnár Csaba, Kerir Starmer (a brit Munkáspárt elnöke, árnyék-miniszterelnök) és Dobrev Klára
Hirdetés

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője és árnyék-miniszterelnöke múlt héten Londonban, a parlament épületében találkozott az ellenzéki Munkáspárt elnökével, Keir Starmerrel, aki hazájában szintén árnyék-miniszterelnök. A párt hivatalos közleménye szerint az egyeztetések központi témái a kül- és biztonságpolitikai kérdések voltak. Dobrev Klára hangsúlyozta, az a feladatuk, hogy megmutassák, a kép, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországról mutat, nem az ország igazi arca, és van helyette alternatíva, egy másik Magyarország, amely barátokat és szövetségeseket keres az EU-n belül és azon kívül is. A londoni randevún az is kiderült, hogy ez a másik alternatíva, amelyet a DK képvisel, háborúpártiságot jelent.

Nemzetbiztonsági kockázat

A látogatáson a DK árnyékkormányának több politikusa is részt vett. Vadai Ágnes, az árnyékkormány hadügyminisztere Chris Evansszel, a brit árnyékkormány védelmi beszerzésekért felelős árnyékminiszterével és Holly Lynch biztonságért felelős árnyékminiszterrel is találkozott. Chris Evans Twitter-oldalán nemrég azt írta, hogy a Munkáspárt azon nemzetközi erőfeszítések mögött áll, hogy Ukrajna megkapja a győzelemhez szükséges eszközöket, Holly Lynch pedig körözött személynek nevezte Vlagyimir Putyint, utalva a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsára.

A háborúpárti politikusokkal való beszélgetéseken felbuzdulva a DK rögtön határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy az ICC valamennyi döntését foganatosítsák Magyarországon, és amennyiben Vlagyimir Putyin magyar földre lép, a magyar hatóságok azonnal tartóztassák le háborús bűncselekményekért. Mindezt Vadai Ágnes azután jelentette be, hogy Dmitrj Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese közölte, a Putyin elleni elfogatóparancs bármely ország kormánya általi végrehajtása Oroszország elleni hadüzenetnek felelne meg, így tehát a DK határozati javaslata és főleg esetleges megszavazása nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet.

Háborúpárti alternatíva

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Demokratának elmondta, Dobrev Klára londoni látogatása is azt bizonyítja, hogy a balliberális oldal kényszeresen meg akar felelni külföldi finanszírozóinak.

Korábban írtuk

– A magyarok döntő többsége békepárti és szankcióellenes, még az ellenzéki szavazók jelentős része szerint is azonnali béketárgyalásokra van szükség. Nagy-Britannia háborúpárti, a Dobrev Klára vezette árnyékkormány Londonban olyan politikusokkal találkozott, akik a háború folytatásában érdekeltek. Dobrev Klára nem a magyar társadalomnak, hanem a külföldi támogatóknak akar megfelelni, szembemenve a magyarok érdekeivel. Nemcsak a háború és az Oroszország elleni szankciók ügyében, hanem számos, a magyarok számára fontos témákban, mint például a migráció és a gyermekvédelem olyan álláspontot képvisel, amely ellentmond a magyar társadalom érdekeinek – fejtette ki az elemző.

Dobrev Klára és Vadai Ágnes

Rombolni a társadalmi bizalmat

A múlt hét újabb bizonyítékot szolgáltatott arra is, hogy a magyar balliberális média is külföldi befolyás alatt áll. Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációja tavaly november elején kétnapos látogatást tett Magyarországon, hogy a magyar médiahelyzetről tájékozódjon. Az Origo birtokába került dokumentum szerint a találkozón a magyar baloldali sajtóorgánumok képviselői brüsszeli nyomásgyakorlásért és hazánk elleni szankciókért lobbiztak. A megkérdezett újságírók tagadták ezt, azonban a találkozóról készült jegyzőkönyvben tételesen fel van sorolva, milyen eredménnyel zárult a beszélgetés: politikai nyomásgyakorlással kell kényszeríteni az Európai Bizottságot, hogy tovább vizsgálja a magyar helyzetet, és megfelelő szankciókat javasoljon az Európai Tanácsnak, továbbá szeretnék elérni „a független médiumok közvetlen működési támogatását az európai programokból és alapokból”. Az uniós küldöttek a magyarországi médiahelyzetről csak baloldali újságíróktól informálódtak. Az egyeztetéseken Pethő András, a Direkt 36 alapítója, Bozsó Ágnes, a Telex munkatársa, Orbán Gábor, a Tilos Rádió igazgatója, Hardy Mihály, a Klub Rádió vezetője, Polyák Gábor, a Soros György által támogatott Mérték Médiaelemző Műhely vezetője és Kert Attila, a Euronews magyarországi vezetője vett részt.

Deák Dániel szerint az Európai Parlament kulturális bizottságának látogatása is azt a célt szolgálta, hogy rombolják a magyar kormányba vetett társadalmi bizalmat.

– Ezért járt hazánkban az USAID is, ezért finanszírozzák a hazai NGO-kat és a különböző szervezeteket. Próbálják megváltoztatni a magyar társadalom álláspontját, de eddig nem jártak sikerrel. Az ellenzék egyetlen reménye, hogy külföldről olyan támogatást kapnak, amelynek köszönhetően politikai változást érnek el Magyarországon. A hazai balliberális oldal fő támogatója Brüsszel, amely abban reménykedik, hogy ha az uniós forrásokat visszatartják, akkor megroppantják a magyar gazdaságot, és sikerül a kormányt olyan megállapodásra rávenni, amely szembemegy álláspontjával, például a békepártisággal.

Az elemző hozzátette, ez a nyomásgyakorlás azonban hatástalan, mert minden előrejelzés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül is képes magát finanszírozni.