A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy támogassa az óraátállítás eltörléséről szóló jobbikos indítványt az Országgyűlésben.

Fotó: MTI, archív

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján felidézte: a Jobbik két éve kezdeményezte először határozati javaslatban az évi kétszeri óraátállítás eltörlését és a nyári időszámítás bevezetését, mert álláspontjuk szerint az óraátállítás gazdasági hatásai már teljesen elhanyagolhatóak, de egészségügyi kártételei nagyok. A kezdeményezést a kormány végül nem támogatta, ugyanakkor az Európai Unió időközben lezajlott közvéleménykutatása szerint a válaszadók 80 százaléka eltörölné az óraátállítást – tette hozzá.

Közölte: a Jobbik most arra kéri a kormányt, hogy támogassa a határozati javaslatot, így Magyarország lehetne az első az Európai Unióban, amely elvi döntést hoz a kérdésről. Hozzátette: azt is javasolják, hogy a magyar embereket egy online felmérésen kérdezzék meg arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítás maradjon-e meg Magyarországon. Mint mondta, ez tagállami döntés, amibe az unió nem szól bele.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke múlt pénteken a brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében jelentette be, hogy meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra az Európai Unióban.

(Az óraátállítás kérdéséről ITT írtunk bővebben – szerk.)

Kepli Lajost Volner János közösségi médiában megosztott bejegyzésével kapcsolatban kérdezték az újságírók, amelyben a Jobbik alelnöke arról írt, hibát követett el, amikor nem vállalta el korábban a pártelnöki, illetve az elnök-helyettesi jelöltséget, mert ha nem így tesz, akkor talán el lehetett volna kerülni a pártszakadást. Kepli Lajos azt mondta: nem tartanak attól, hogy tovább szakad a Jobbik, és attól sem, hogy Volner János kilép a pártból és csatlakozik a Toroczkai László vezette a Mi Hazánk Mozgalomhoz. Hangsúlyozta: a Jobbik nem a Fidesz, itt többfélék a vélemények, de ez nem jelenti azt, hogy ez bármilyen formában szakadáshoz vezetne. A múlt még egyszer nem fog megismétlődni, a Jobbik egységes – jelentette ki.