Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Ötven darab kerékpárral segítette a kárpátaljai magyar családokat a Katolikus Karitász. A Karitász németországi jószolgálati nagykövetének segítségével már második alkalommal juttat el kerékpárokat a segélyszervezet ez alkalommal Beregszászra és a rahói járásban lévő Gyertyánligetre.

Fotó: Vermes Tibor

Az 50 diák a Rákóczi Szövetség szervezésében szeptember 28-án Beregsurányban szállt fel a biciklikre, és innen Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese és Klaus Höhn németországi jószolgálati nagykövet vezetésével mentek át a határon. A mintegy 10 km megtétele után a beregszászi római katolikus plébánián adták át a kerékpárok egy részét magyar diákoknak. A többit innen szállítják majd tovább a családokhoz a településen és Gyertyánligetre. 

Gyertyánligeten közismerten rossz az utak minősége, így gépjárművel igen nehéz a közlekedés. A legtöbben ezért gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek. 

Érkezéskor Écsy Gábor kösznetet mondott a Rákóczi Szövetségnek, a diákoknak és kísérő tanároknak, hogy lehetővé tették és vállalták, hogy a határtól a Beregszászig eltekerjenek a biciklikkel:

„Köszönjük, hogy a kirándulásotokat megszakítva közel 10 km-t bicikliztünk közösen. Ti most egy nemes cél részesei voltatok és ezzel az akcióval 50 magyar gyermeknek tudunk örömet szerezni és segítséget nyújtani, akik nehéz körülmények között élnek itt Kárpátalján. Ma azt is megmutattátok, hogy jót tenni sokféleképpen lehet.”

A Katolikus Karitász hosszú évek óta segíti a határon túl élő magyar lakosságot szociális támogatásokkal, adományokkal, kórházi eszközökkel és az Orvosmisszióval.