Fotó: Novák Katalin, Facebook
Hirdetés

Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke egynapos londoni látogatásának befejező hivatalos programjaként tárgyalt a londoni parlamentben Jacob Rees-Moggal, a brit kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszterrel, aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakcióvezetőjének feladatait is ellátja.

Novák Katalin hétfő este, a megbeszélés után a magyar közmédiának elmondta: azért is fontos volt a találkozó a brit politikussal, mert Magyarország szeretné megtalálni az együttműködés lehetőségeit a brit konzervatívok és a Fidesz, vagyis a két kormánypárt között.

Hangsúlyozta: több olyan terület is van, amelyben van lehetőség az együttműködésre. Ezek közé tartozik például a családpolitika, amelyben nagyon sok az azonos pont.

Jacob Rees-Mogg olyan konzervatív politikus, aki hisz a hagyományos családokban, ezek védelmének fontosságában, és ezért szomorúan tapasztalja, hogy növekszik az abortuszok száma az Egyesült Királyságban – mondta a családokért felelős miniszter.

Korábban írtuk

Novák Katalin elmondta: Rees-Mogg érdeklődéssel hallgatta, hogy Magyarország miként érte el a terhességmegszakítások számának 41 százalékos csökkenését az elmúlt tíz évben. A brit politikus üdvözölte, hogy Magyarországon ugyanebben az időszakban a kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, és jelenleg 27 százalékkal magasabb a termékenységi mutató, mint tíz évvel ezelőtt.

Novák Katalin kiemelte, hogy Nagy-Britanniában éppen ellentétes irányú a folyamat.

A családpolitikában elért magyar tapasztalatok, eredmények foglalkoztatják a briteket. Rees-Mogg elismerően szólt például a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák személyijövedelemadó-mentességéről, és kijelentette: Nagy-Britanniában is szükség lenne egy olyan szakpolitikára, amely az adózás révén támogatja a gyermekvállalást – mondta Novák Katalin.

Hozzátette: Magyarországon a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések számának növekedése, a válások és az abortuszok számának csökkenése nem ment a gazdaság teljesítményének rovására, sőt a munkanélküliség alacsonyabb, mint korábban, és a nők foglalkoztatottsága is nőtt.

Ez olyan érdekesség, amely miatt a brit fél szeretné a magyar példát közelebbről is tanulmányozni – mondta a miniszter.

Novák Katalin kijelentette: fontos lenne európai szinten levonni a Brexit tanulságait és megvizsgálni a következmények mellett az okokat is.

Hozzátette: úgy látja, hogy az európai intézmények nem vonták le a Brexitből a szükséges következtetéseket, és ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni, sőt követik el már most is, például Lengyelország vagy Magyarország meghurcolásával, figyelmen kívül hagyva a nemzeti sajátosságokat.

A brit nemzet büszke önazonosságára, hagyományaira és nem akarja ezeket feladni. „Ilyenek vagyunk mi, magyarok, ilyenek a lengyelek is, és ha e szuverenitásunkat szeretnénk megőrizni, akkor fontos, hogy ebben az Európai Unió és intézményei partnerek legyenek” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Hozzátette: véleménye szerint ez a Brexit egyik tanulsága, és ezt a tanulságot nem sikerült európai uniós szinten megérteni.

A miniszter elmondta: folyamatos tárgyalások folynak Magyarország és Nagy-Britannia között annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kár érje a magyar vállalkozásokat, a magyar diákokat a Brexit nyomán.

Nehézségek már most is vannak, például a diákok költségei megemelkednek, a magyar vállalkozókat és diákokat nem ugyanolyan jogosultságok illetik meg Nagy-Britanniában, mint a brit EU-tagság idején – hangsúlyozta Novák Katalin.

Hozzátette: azért is találkozott a nap folyamán Nagy-Britanniában tanuló magyar diákokkal, hogy kiderüljön, Magyarország miben tud nekik segíteni.

Ha elvész annak a lehetősége, hogy a nagy múltú, nagyon magas színvonalú oktatást nyújtó brit egyetemeken az európai diákok versenyképes tudáshoz juthassanak, azt egy idő után Európa globális versenyképessége is megsínylené – mondta hétfő esti londoni nyilatkozatában Novák Katalin.