Bogár László közgazdász az MNO hírportálon ezzel kapcsolatban kifejtette, pontos stratégia mentén történik minden, Gyurcsány már útjában áll azoknak a globális erőknek, amelyek a jelenleginél is nagyobb fokozatba akarják állítani az erőforrás-szivattyúkat. Bogár László szerint csak egy szemfényvesztő trükköt láthattunk. A professzor elmondta, a Reformszövetség programját akarják helyzetbe hozni, ebben a játékban Bokros Lajos is csak egy statiszta. Azonnal óriási tömegben kellene az utcára vonulni és tiltakozni a most kibontakozó oligarchikus mutyizás ellen, az előre hozott választások mellett.

A professzor szerint „nem tört meg a jég”, és szerinte a polgári oldal nem hiheti, hogy győzött, vagy hogy ez egy „önmagában jó lépés”. Sőt az is megtörténhet – állítja Bogár – hogy a magyar nemzet számára most jön az igazi fekete leves. „Nem arról van szó, hogy Gyurcsány Ferenc megtört”. Bogár úgy látja, hogy a globalitás erőinek és lokális kiszolgálóinak van egy pontos stratégiája annak érdekében, hogy a magyar társadalom ne legyen képes felszabadulni a jelenlegi, gátlástalan kifosztás alól. A cél nem más, mint a minden eddiginél durvább szivattyúk üzembe állítása, „ám az kétségtelen, hogy ennek most már, legalább is a jelenlegi státusában útjában állt Gyurcsány Ferenc” s ezért most egy pontosan megtervezett „trükkel úgy alakítják át az egész folyamatot, hogy szabad utat engedjenek annak a személynek és struktúrának, törekvésnek”, ami minden eddiginél jobban képes a társadalom további globális kifosztására.

Teljesen bizonyos, hogy olyan személyt keresnek, aki kíméletlenül végigviszi a Reformszövetség által elkészített programot, fogalmazott Bogár, aki szerint egy, a kegyetlen megszorításokat előterjesztő grémiumot támogató figurában gondolkodhat-e a kormányzó elit. Bogár szerint a Reformszövetség a lokális kifosztók olyan közös konstrukciója, amelyben benne van maga Gyurcsány is. A Reformszövetség létrehozásának célja, hogy „egy intézményt alkossanak” annak a törekvésnek a szolgálatába, hogy „legyen egy nagy tekintélyű külső erő, amire Gyurcsány mutogathat”. A nagy tekintélyű tudósok, uralmi struktúrák nyomása alatt még nekem is meg kell hajolnom – nagyjából ezt próbálhatja meg ebben a dimenzióban közvetíteni Gyurcsány Bogár szerint. Azt próbálja meg elhitetni a társadalommal, hogy „nem én vagyok aki akarja ezeket a brutális reformokat” – folytatja a professzor. Maga a Reformszövetség is egy cinikusan és pontos tervek szerint létrehozott konstrukció – állítja Bogár, amely szerinte nem hogy szembemenne Gyurcsánnyal, de a kollaboráns oligarchia „közösen létrehozott gyermeke”.

Bogár úgy véli, Gyurcsány két legyet üt egy csapásra: bebetonozza magát MSZP-elnökként, és megvalósul az általa és a globális főhatalom összeállított nemzet és életellenes program. Teljes evidencia, hogy az egyetlen lehetőség az előre hozott választások megtartása, Bogár szerint minden eszközzel emellett kell kiállni. Azonnal óriási tömegben kellene az utcára vonulni és tiltakozni a most kibontakozó oligarchikus mutyizás ellen.

Stump István politológus, az Orbán-kormány volt minisztere másképpen látja a helyzetet: Gyurcsány Ferenc a továbbiakban is az események meghatározó szereplője maradni – jelentette ki Stumpf István vasárnap egy reggeli műsorban. A politológus úgy látja, ez a konstrukció eleve kizárta, hogy a köztársasági elnök az ellenzék legnagyobb pártjával is megbeszélést tartson. Stumpf úgy fogalmazott: gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc felmosórongyként használta saját pártkongresszusát, és díszletként ahhoz a játszmához, amit ő kitalált.

Fricz Tamás politológus ugyancsak az MNO-nak mondta, hogy az ellenzéknek, a Fidesznek és a társadalomnak immár nem szabad hagynia, hogy a morálisan elhasználódott MSZP és Gyurcsány újra a társadalom kizárásával, kamarillapolitikával egymás között mutyizzák le, mi legyen az országgal. A politológus emlékeztetett: Őszöd óta az MSZP és köre mindig kiállt Gyurcsány mellett, nincsen morális alapjuk ahhoz, hogy egymás között rendezzék el Magyarország ügyeit. Amikor a kormányfő lemond, lemond a kormány is, egy normális demokráciában ilyenkor előre hozott választások következnek – jelentette ki Fricz Tamás. Diktatúrára utal, ha a minden szempontból bukott kormányzó elit nem képes önként távozni a hatalomból, és továbbra is egymás között osztozkodnak a pozíciókon. Ha másképp nem megy, akkor a társadalomnak ki kell vonulnia az utcára, hogy kikényszeríthessék az előre hozott választásokat. A tét nem kevesebb, mint annak eldöntése: diktatúrát vagy demokráciát akarunk-e Magyarországon.

A Fidesz kezdeményezni fogja az országgyűlés feloszlatását, közölte a párt, miután Gyurcsány Ferenc kormányfő felajánlotta lemondását szombaton. A Fidesz azt szeretné, ha előre hozott választás lenne július 7-én, az európai parlamenti választással egyidőben. Az SZDSZ helyeselte Gyurcsány döntését és tárgyalna a folytatásról, akárcsak az MDF, amely a későbbi egyeztetésekért cserébe felajánlotta a Fidesznek: támogatni fogja a parlament feloszlatását célzó javaslatot.

A Reuters szerint ha Gyurcsány Ferenc kormányfőnek bizalmatlanságot szavaznak a képviselők, ezt követően pedig hivatalosan is lemond tisztségéről, a kormányzat mandátuma is lejár. Amennyiben a Sólyom László által jelölt új kormányfő személyét a parlament negyven napon belül nem fogadja el, a köztársasági elnöknek joga van új választások kiírására. A Reuters felmérve ennek a forgatókönyvnek a lehetőségét, összeállította saját miniszterelnök-jelölti listáját. A nevek: Surányi György volt jegybankelnök, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Király Júlia a jegybank alelnöke, Békési László volt pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Gráf József mezőgazdasági és Bajnai Gordon gazdasági miniszterek.

(MNO, Hirszerzo, Privatbankar, Origo, MTI, Reuters nyomán)