Az ellenzék az eddig példa nélküli együttműködéstől 12-13 európai parlamenti mandátumot remél. Hamarosan a szocialisták elé kerülhet az a forgatókönyv, amely alapján egy független párt keretein belül, egy pártoktól független közéleti személy vezetné a közös EP-listát – értesült a Magyar Idők.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Csütörtökön a Jobbiktól a Demokratikus Koa­lícióig tárgyalóasztalhoz ül a teljes ellenzék a közös európai parlamenti választási lista ügyében – tudta meg a lap. A jelöltek sorrendjének alapját a közvélemény-kutatások eredménye szolgáltatná, vagyis a Jobbikot az MSZP, őket pedig a DK követné. A többi helyet paritásos alapon osztanák el.

A Magyar Idők értesüléseit Tóth Bertalan Népszavában megjelent interjúja is alátámasztja. Az MSZP elnöke ezt mondta:

Most az együttműködési elvárás megerősödött, már nem elég szavak szintjén együtt mozdulni, az emberek tetteket akarnak. Az, hogy 2019-ben két választás lesz, lehetőséget teremt a tevőleges együttműködésre – ami lehetőséget ad arra, hogy a demokratikus ellenzék üzenetértékű eredményt érjen el az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig komoly fordulatot.

Szerinte az együttműködés alapja az MSZP javaslata, vagyis a közös mozgósítás a májusi választásra.

A közös indulással egyetlen ellenpólus jöhetne létre a kormánypártokkal szemben, és a kisebb ellenzéki pártokra leadott szavazatok sem vesznének el – emlékeztet a lap. Azt is tudni vélik, hogy ha a balliberális oldalra korlátozódik az összefogás, képbe kerülhetnek olyan visszatérő nevek, mint Bajnai Gordon vagy Balázs Péter volt uniós biztos.

A teljes cikk a Magyar Idők weboldalán olvasható.