Fotó: andras_csontos/Shutterstock.com
Hirdetés

Február végén még úgy tűnt, az idén a kellemes napsütéses időben erős tavaszi szezon várható, ám a koronavírus megjelenése jelentősen átírta a reményteljes tóparti idegenforgalmi terveket. A korlátozások márciusi bevezetése után a szervezők sorra mondták le a programokat, a szálláshelyek vendég nélkül maradtak, számos vállalkozó ki sem nyitott, az éttermek egy részében elvitelre főztek, a pincészetekben pedig online borkóstolókat tartottak. A vidéki szolgáltatások május 4-étől hatályos újraindítása lehetővé teszi a terasszal és kerthelyiséggel rendelkező éttermek és kávézók működtetését, és látogathatók lesznek a szabadtéri strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok és arborétumok is, ami új reményt hozhat a Balatonnál is.

– Minden idők legjobb nyári szezonját a folyamatos munkaerőhiány és az erős konkurenciaharc ellenére is 2018-ban zártuk – jelenti ki Nagy Zoltán, a balatonfüredi Kishalász Vendéglő tulajdo­nosa. 

Az Esterházy strandon levő part menti teraszos étteremben nem álltak át ételelvitelre a túlságosan telített piaci verseny miatt. Feleségével az elmúlt hetekben otthon tartózkodtak, ahogy mondja, nomád életmódra rendezkedtek be, szinte sehová sem jártak. Pedig ha igazak a hírek, hogy a vírus a következő években is velünk marad, ő inkább most, 62 évesen esne át a betegségen, mint idősebb korában.

Korábban írtuk

Telefonon arról is beszélgetünk, másfél évvel ezelőtti találkozásunk óta nem sokat változott a helyzet: szakképzett munkaerőt tavaly sem volt könnyű találni, a legkitartóbbak nagyjából két hétig bírták a tempót. Ennek ellenére állandó séfjükkel optimistán várják az idei üzletnyitást, ami május közepén esedékes. A kezdésre a vendégtérbe új eszközöket, poharakat, tányérokat vásároltak, hamarosan el is kezdhetik kicsomagolni az árut.

Nagy Zoltán és felesége

– Az újranyitásról szóló kormányrendelet asztaltársaságonként másfél méteres távolságot ír elő a teraszokon, örülök annak, hogy nem követjük az osztrák példát, amely maszk viselésére kötelezi a szakácsokat és a felszolgálókat. Előbbi a nyári forróságban megoldhatatlan, utóbbi pedig azért körülményes, mert akadályozza a vendégek udvarias üdvözlését és kiszolgálását az asztaloknál. A távolságtartás miatti létszámkorlát esetén azonban kellemetlen lesz elküldeni azokat a nyaralókat, akik nálunk szerettek volna ebédelni. Ugyanakkor látok esélyt arra, hogy a szakemberek idén itthon maradjanak, és a hazai ágazatban vállaljanak munkát. Arra számítok, hogy ezen a nyáron kevesebb turista lesz, egyrészt mert az emberek óvatosak a járvány miatt, másrészt mert a munkanélküliség növekedésével nem tudják majd megfizetni a szolgáltatásokat. Ezen segíthet például a SZÉP-kártya, amelynek rekreációs keretét a járványra való tekintettel nemrég emelte meg a kormány, csökkentve a szolgáltatáshoz kapcsolódó adóterheket is. 

Nagy Zoltán úgy látja, a szezonális vendéglátósok hozzá hasonlóan egyelőre nem számíthatnak állami segítségre, ennek ellenére, bárhogyan is alakul az idény, éttermükben biztosan nem lesz áremelés, és a korábbi évekhez hasonlóan, főként a már megszokott magyaros ízekkel és hal­ételekkel várják a nyaralókat. 

Csoda nem várható

Az évről évre visszajáró dolgozók munkahelyének megtartása miatt elvitelre főztek májusig a Révfülöpön levő tóparti Rév büfében, amely tavaly nyáron a legjobb minősítést szerezte a Nébih nagy balatoni lángostesztjén. Bogdán József tulajdonos azt meséli, negyedszázados működésük során soha nem fordult elő, hogy ne tudták volna idejében elindítani a szezont, ezért is örülnek a vidéki korlátozások május eleji feloldásának.

Bogdán József

– Március 8-án nyitottunk, két teljes értékű hétvége után álltunk át az étel­elvitelre. Kérésre ki is szállítottuk a megrendelést a településen, erre a célra külön autót vásároltam. Tulajdonképpen egyszerűbb lett volna zárva tartani, a minimális forgalom arra volt elég, hogy az alkalmazottak 40 százalékkal csökkentett munkabérét ki tudjuk gazdálkodni. A munkáltatók számára adható állami támogatást a feltételek bonyolultsága miatt nem fogjuk igénybe venni. Igyekszünk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, felére csökkentjük és minden vendég után fertőtlenítjük a teraszon levő asztalokat, és mivel nálunk pultos rendelés van, a standot a vendégtértől plexilapokkal választjuk el, az elkészült ételeket maszkban visszük ki a vendégeknek. Ezeket a szabályokat ugyan nem tették kötelezővé, de mi elébe megyünk az eseményeknek a magunk és a nyaralók biztonsága érdekében. 

Az üzlettulajdonos szerint az idei nyári szezon nem lesz nyereséges, csoda nem várható. A tópartot korábban hetekre lezárták, érezhető volt a feszültség a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok között, ami a vendéglátókat is érintette. Ahogy mondja, bízik az őszi idény megerősödésében, hiszen vendéglátósként annak a híve, hogy étterme minél tovább tudjon üzemelni a főszezonon kívül is. 

Badacsony készen áll!

„Goethe nem látta Badacsonyt.” Herczeg Ferenctől származó mondat arra a goethei kijelentésre utal, amely szerint a világ legszebb hegyfoka a Monte Pellegrino… Íme egy azok közül az érdekes információk közül, amelyekkel a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület weboldala igyekezett fenntartani a turisták érdeklődését a járvány idején is. A honlapon Koronavírus menüpontot hoztak létre, ahol részletes, naprakész információkkal, az aktuális rendeletek bemutatásával segítették a tájékozódást. Elindították a Készülj Badacsonyra! online kampányt is. Ezen a felületen személyes beszámolók keretében mondhatják el az egyesület tagjai, hogyan alkalmazkodtak a járványhelyzethez, és hogyan készülnek a nyitásra. 

Tasner Mónika TDM munkaszervezet-vezetővel tavaly novemberi találkozásunkkor arról beszélgettünk, hogy az egyesület négy környező önkormányzat támogatásával 12 éve azért jött létre, hogy a civil és a magánszféra összefogásán alapulva, hatékonyan fejlesszék a mikrorégió turizmusát. Tasner Mónika ősszel még örömmel újságolta, hogy a pincészetek, programhelyszínek, vendéglátóhelyek zöme egész évben nyitva tart, a szálláshelyek pedig valamennyi évszakban magas kihasználtsággal üzemelnek, de késő ősztől kora tavaszig a hétvégi turizmus a jellemző. A szervezet vezetője novemberben bizakodva tekintett a jövőbe…

– A tavaszi szezonra készülődve, az idén is nagyon vártuk a március 15-re tervezett idény megnyitását, de fel kellett függesztenünk programjainkat. A régióban működő vendéglátók mintegy 50 százaléka állt át az ételkiszállításra, a többiek felújításokkal, környezetük csinosítgatásával, újragondolt étlappal készültek a turisták fogadására. Sokan kihasználták a webshopok kínálta lehetőségeket, új idegenforgalmi attrakcióként megjelent az online borkóstoló műfaja is. Nagyon vártuk a szezonkezdést, optimisták vagyunk, hiszen vendégeink többsége nem mondta le, hanem a nyári főszezonra, illetve őszre halasztotta tavaszi foglalását – hangsúlyozza a szakember.

Majd arról is beszámol, a nyitásra megújult strandokkal, bővülő szálláshely- és éttermi kínálattal, valamint új programokkal várják az ideérkezőket.

– Szükség esetén a résztvevők számának korlátozásával folytatjuk egész évre tervezett szakvezetéses kirándulásainkat, madármegfigyelő sétáinkat, népszerű holdfénytúráinkat, de az idén különleges attrakciónak szánjuk a szigligeti kettős vártúrát is. A településen néhány éve újult meg a kevesek által ismert Óvár-rom, és nyáron fejeződik be a nagy szigligeti vár mintegy 500 millió forintos uniós és helyi forrásból megvalósított rekonstrukciója is. A várban modern interaktív kiállítás nyílik, amely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt nyújt. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a Balaton egyre inkább négy évszakos úti céllá válhasson.

Felújítják a szigligeti várat

Irány a belföld!

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke tavaly ősszel arról tájékoztatott, a kezdeményező szervezetek egyikeként hat éve dolgoznak a több évszakos Balaton megteremtéséért. Céljuk, hogy a nyári szolgáltatások minőségének fejlesztése mellett új idegenforgalmi szezonokat hozzanak létre. Ennek részeként az őszi idényt főként a gasztronómiára fókuszálva igyekeznek kicsit tovább húzni, az aktív turizmust előtérbe helyező tavaszit pedig korábban indítani… Az alelnök tájékoztatása szerint az április 10-re tervezett Nyitott Balaton rendezvénysorozatot a járvány miatt eddig nem tudták elindítani.

– Üdvözöljük, hogy májustól fokozatosan újraindulhat az élet az idegenforgalmi szektorban. Biztatóak a külföldi példák is, Horvátországban május 11-től kinyithatnak a szálláshelyek, Csehországban engedélyezték a külföldi utazásokat, Ausztriában pedig látogathatók az éttermek, szállodák is. A korlátozások feloldása után itthon továbbra is szigorú szabályozásra számítunk, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a biztonsági előírások lehetővé tegyék a vállalkozások gazdaságos működtetését. Sok még a bizonytalanság, mielőbb szeretnénk megismerni az újraindítás pontos kereteit, hiszen a legtöbb vállalkozónak a nulláról kell beindítania a cégét, ami komoly költségekkel jár. Bár a szolgáltatók, amíg tudták, bevételkiesés mellett is igyekeztek megőrizni a munkahelyeket, április végére tűrőképességük határára értek. A szállodaipart különösen sújtják a leépítések, reméljük, a járványhelyzet nem szabadítja el az árversenyt – magyarázza Fekete Tamás.

A szövetség arra számít, inkább a belföldi utak lesznek a népszerűek, ezt a feltételezést támasztja alá, hogy a szallas.hu oldalain a külföldi böngészések helyét döntően a belföldi keresések vették át. Az alelnök szerint kulcsfontosságú, hogy a turisztikai szervezetek egységesen népszerűsítsék a magas színvonalú kiváló hazai kínálatot, és rövidebb távra szóló, aktív elemeket is tartalmazó csomagokat dolgozzanak ki, szem előtt tartva, hogy számos munkavállaló már kivette szabadsága nagy részét a munkahelyi korlátozások miatt. A szakember úgy véli, mivel a települések jelentős része láthatóan bezárkózott, az idegenforgalomnak fokozatosan vissza kell szereznie a lakosság bizalmát, ehhez pedig megfelelő önkormányzati intézkedésekre és kommunikációra is szükség lesz.