A Sargentini-jelentés elfogadása egy politikai bohózat volt. Csak úgy lehetett átverni az Európai Parlamenten, hogy nem…

Posted by Hidvéghi Balázs on Thursday, June 3, 2021
Hirdetés

A kormánypárti politikus a Facebook-oldalán közzétett értékelésében megjegyezte: ha nem így lesz, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai nyomásra dönt a Brüsszelnek fontos ügyekben.

Hidvéghi Balázs a luxemburgi székhelyű szervezet döntésére reagált, amely elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet.

A politikus értékelése szerint a Sargentini-jelentést csak úgy lehetett elfogadtatni az Európai Parlamentben, hogy nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat.

Furcsa döntés, minden komolyan vehető parlamentben háromféle szavazat létezik, igen, nem és tartózkodás. Nem érti – mondta -, hogy egy konkrét voksolásnál miért lehet eltérni a tartózkodó szavazatok beszámítása esetében.

Korábban írtuk

Az Európai Unió bírósága csütörtökön mégis azt mondta ki, hogy ez így jogszerű – mutatott rá, hozzátéve: „lelkük rajta”.

Kiemelte: ez nem érinti a Sargentini-jelentés tartalmát, az tele van csúsztatásokkal, hazugságokkal, amelyeket Magyarország számos alkalommal megcáfolt különböző fórumokon. A jelentés egy politikai bosszúhadjárat része, amelyet Magyarország ellen a bevándorlás kapcsán kialakított pozíciója miatt indítottak, azért mert nem fogadta el a migráns-kvótákat.

Hozzátette: van azonban egy ennél sokkal bonyolultabb, összetettebb másik ügy is az Európai Bíróság asztalán: a rendelet, amely az uniós pénzek elvonásával fenyegetne bizonyos tagállamokat, ha „politikailag nem tetszik, amit csinálnak”. Ezzel összefüggésben Magyarország keresettel fordult a bírósághoz – idézte fel.

Ha egy egyszerű szavazási kérdésen két és fél évet „ültek”, akkor ebben a komoly jogi és politikai kérdéseket érintő másik ügyben csak sokszor ennyi idő alatt születhet majd ítélet. Ha nem így lesz, és gyors döntés születik, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai zsaroló akció részesévé vált, ami ellentétes az unió szellemével és a szerződésekkel – mutatott rá a kormánypárti politikus.