Hirdetés

A bejegyzésben hazugságnak nevezték: az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van. Azt írták: a baloldali ellenzék, és a vele szoros akarategységben dolgozó „baloldali fake news sajtó” számháborúja alaptalan riogatás, melynek egyetlen célja a magyar érdekek ellenében politizáló, „szankciópárti” baloldali képviselők kívánságának teljesítése.

A „Magyarország megbüntetésében mesterkedő baloldali politikusok” és az őket mindenben kiszolgáló média azt akarja, hogy minél jobban büntessék meg Magyarországot az uniós intézmények – vélekedtek, példaként utalva az Európai Parlament által múlt héten elfogadott jogállamisági jelentésre.

Az Alapjogokért Központ szerint azonban a „baloldali fake news sajtó” állításaival szemben az igazság az, hogy a vasárnapi bizottsági döntés a Magyarországnak az előttünk álló években járó forrásoknak – a többéves pénzügyi keret felzárkóztatási alapjai, az agrár-vidékfejlesztési források, a helyreállítási alap forrásai, valamint a közvetlen uniós támogatások formájában – csak a 16 százalékát érinti.

Számításaik szerint a Magyarországnak a három területen a helyreállítási alap hitel része nélkül a 2020-as árakon számolva 46,9 milliárd euró jár. A bizottság döntése ebből 7,5 milliárdot érint – tették hozzá.

Korábban írtuk

Kifogásolták azt is, hogy a „baloldali fake news sajtó” felületein úgy fogalmaznak, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a Magyarországnak járó forrásokat, mivel a bizottságnak nincs joga elvenni, felfüggeszteni a forrásokat. Csak javaslatot fogalmazhatnak meg a Tanács számára a pénzügyi felfüggesztéssel kapcsolatban – magyarázták.

A vasárnapi döntésből azonban az Alapjogokért Központ szerint egyértelműen kiolvasható, hogy ez csak akkor lehetséges, ha november 19-ig Magyarország nem fogadja el a bizottsággal leegyeztetett jogszabályokat. Mivel Magyarország nyitott a kompromisszumra, így kijelenthető, hogy a döntést meghozó Tanács elé semmilyen, forrásfelfüggesztést célzó bizottsági javaslat nem jut majd – írták.

Kiemelték: ebből az következik, hogy Magyarország még idén meg tudja kötni az uniós forrásokról szóló megállapodásokat, a magyar családok és vállalkozások pedig a jövő év első felében megkapják a nekik járó pénzeket.