Két nappal a H1N1 védőoltás után halt meg egy 64 éves miskolci nő. Információink szerint az ÁNTSZ helyi intézete hatósági boncolást rendelt el. Az asszony krónikus szívbetegségben szenvedett, de nem halálos rendellenességben. Egyelőre nem tudni, lehet-e összefüggés a beadott vakcina és a tragédia között, az azonban kizárható, hogy akkut, toxikus hatás okozta az asszony halálát, az ugyanis azonnal az anyag beadását követően jelentkezett volna.

A Népszabadság információit az Országos Tisztiorvosi Hivatal megerősítette, mint mondták: tudnak az esetről. Ők is hozzátették, hogy a hölgy krónikus szívbeteg volt. Egyébként évente több ezren halnak meg szívbetegségekben. Mindezek mellett a tisztiorvosi szolgálatok kötelessége minden esetben hatósági boncolást kérni, ha egy-egy védőoltást követően egy hónapon belül a beoltott életét veszti.

Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. vezetője szerint amíg ok-okozati összefüggés az oltás és a sajnálatos haláleset között nincs bizonyítva, nem lehet a kettőt összefüggésbe hozni, vagy felelősségről beszélni. Tudomása szerint egyébként még a világon sehol sem igazolták, hogy a vakcina tragédiát okozott volna. A cég azonban – a vezető szerint – számol azzal, hogy a következő hónapokban beoltott több millió ember közül nyilván több ezer meghal majd, egyéb okok miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tragédiáknak bármi köze lenne az oltóanyaghoz.

Mint minden gyógyszer, így az Fluval P is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek – írja az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján az oltóanyaggal végzett tesztek lezárása után. A 1860 éves felnőttek körében és a 60 éven felüli idősek körében általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók, gyakori a fájdalom, a bőrpír, duzzanat és beszűrődés az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet. Nem gyakori a fejfájás, az ízületi fájdalom, a verítékezés, az izomfájdalom és a láz. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenzafertőzés. Az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki. A szokványos influenza oltást követő napokban vagy hetekben a fentieken kívül az itt felsorolt további mellékhatások is előfordultak nem gyakori általános bőrreakciók, mint viszketés, hólyagos bőrelváltozás, csalánkiütés, súlyos szúró vagy lüktető fájdalom egy vagy több idegen bizsergés, görcsök, átmeneti vérlemezke szám csökkenés, allergiás reakciók, amelyek a vérnyomás veszélyes leesésével, sokkos állapot kialakulásával járhatnak, nagyon ritka a véredények szűkülete vagy elzáródása veseproblémákkal, gyulladás az agyban vagy a gerincvelőben, átmeneti ideggyulladás, amely fájdalmat, gyengeséget és bénulást okoz a végtagokban és gyakran ráterjed a mellkasra és arcra is (ideggyulladás, GuillainBarré szindróma).

Bármilyen krónikus betegség esetén ajánlott – az egyébként receptköteles oltóanyag beadásáról konzultálni a háziorvossal, s ez alapján dönteni: lehetséges-e a vakcináció.

(nol.hu)