Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Három független jelölt közül választanak vasárnap új polgármestert a Zala megyei Ortaházán, ahol az eddigi településvezető halála miatt tartanak időközi voksolást – tájékoztatta a település jegyzője hétfőn az MTI-t.

Tóthné Péter Judit, a pákai közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések jegyzője elmondta, az Ortaházán élő 110 lakos közül 95-en választókorúak, ők három független jelöltre voksolhatnak: Rácz Józsefre, Tekán Istvánra vagy Tóth Tiborra.

A zalai településen azért kellett időközi választást kiírni, mert a tavaly októberben újraválasztott polgármester egy hónappal a voksolás után elhunyt.

Polgármestert választanak vasárnap a Somogy megyei Balatonszabadiban is, az időközi voksoláson két független jelölt indul a tisztségért.

Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki: mindkét polgármesterjelölt 535 érvényes voksot kapott, 45,18 százalékos részvétel mellett.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján olvasható adatok szerint a tisztségért vasárnap két független jelölt, Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán verseng. A község mintegy 2400 választópolgára reggel hat és este hét óra között, négy szavazókörben voksolhat.