Egymást érik a hosszú hétvégén az ’56-os fővárosi emlékprogramok. Már vasárnap is tartanak megemlékezéseket – például a műegyetemi rakparton –, hétfőn reggel pedig felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.

A programok már október 22-én, vasárnap 14 órakor megkezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel, koszorúzással. A koszorúzás résztvevői az emlékműtől közösen vonulnak be a Műegyetem aulájába, ahol 15 órától beszédet mond Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Halzl József ’56-os öregdiák és Simicskó István honvédelmi miniszter. Az emlékünnepséget követően megkoszorúzzák az egyetem emléktábláját.

Délután fél 5-kor erről a helyszínről indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre diákokkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal. (Az útvonal: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.)


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bem szobornál hagyományos koszorúzás kezdődik 18 órakor. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére a vonuló diákok mozgóképei lesznek fény festve; beszédet mond Rétvári Bence államtitkár és Németh Zsolt, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, fellép: ifj. Csoóri Sándor és zenekara.

Látványosnak ígérkezik a fényfestés is: 22-én este a Budapesti Műszaki Egyetem (Műegyetem), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium – hétfőn pedig a Műegyetem és a Terror Háza Múzeum – épülete kap látványos megvilágítást.

Hétfőn reggel 8 órától a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak a programok, ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, Áder János köztársasági elnök engedélymegadásával, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.

nyitott parlamenti program keretében 10 órától ingyenesen megtekinthető lesz a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. Ehhez a programhoz előzetes regisztráció sem szükséges, ugyanakkor a biztonsági ellenőrzések és a nagy érdeklődés miatt hosszabb várakozásra kell számítani.

Nagyobb gyerekekkel moziba is lehet menni ezen a napon, október 23-án 1956-os játék- és dokumentumfilmeket vetítenek a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban, ezek a programok is ingyenesek.

Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Délután 5 órától a Millenáris park B csarnokban pedig a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket. Itt fellép mások mellett a Margaret Island és az Irie Maffia is: a belépés ingyenes, de előzetes online regisztráció szükséges hozzá.

Október 22-én és 24-én a Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható, az október 23-ai díszünnepség miatt azonban a múzeum zárva lesz.

Október 22-e és november 4-e között a 4-es, 6-os, 47-es és 49-es villamosvonal egy-egy ikonikus forradalmi helyszínén – a Móricz Zsigmond körtérnél, a Szent Gellért térnél, a Kálvin térnél, a Széna térnél, a Jászai Mari térnél, a Nyugati térnél, a Blaha Lujza térnél és a Corvin negyednél – korhű ruhába öltözött rikkancsok osztogatnak majd korabeli hírekből összeállított újságot. A 6-os és a 49-es villamosvonalon nosztalgia villamosjáratok is közlekednek majd.

(hirado.hu)