Aki azt gondolja, hogy ez sok, az menthetetlenül ostoba, vagy áruló. Inkább az utóbbi – mondta Márki-Zay Péter a baloldalhoz folyó amerikai kampánytámogatásokról a szerda délelőtti évértékelő előadásában.

Hirdetés

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Nemzeti Információs Központ legfrissebb értesülései szerint mintegy négymilliárd forintot kaphatott Amerikából kampánycélokra a baloldal az Action for Democracy-n és egy svájci alapítványon keresztül. Márki-Zay Péter megnyugtatta azokat a politikusokat, akik nem tudják, mire költötték el ezt az összeget, mert szerinte ez azt is bizonyítja, hogy pártokhoz nem került pénz. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje szerint ha a CIA be akart volna avatkozni a kampányba, akkor annak lett volna eredménye is.

Miért veszített a baloldal Márki-Zay szerint?

Miért buktunk? Személy szerint nekem is van felelősségem. Lehetett volna jobban is csinálni – vonta le a tanulságokat a 2022-es országgyűlési kampányból. A volt baloldali miniszterelnök-jelölt hozzátette, ő kígyókról, náci fajelméletekről nem beszélt, tehát több miniszterelnök elődje sokkal ostobább hibákat követett el.

Sokan azt mondják, hogy bárki más jobb jelölt lett volna nálam. Hogy én lefelé vagy felfelé húztam az ellenzéki listának a sikerét, azt egy helyen teszteltük. Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében. Tudják mit? Több mint 120 szavazókörzetből egyetlenegy hely sincs, ahol én kevesebb szavazatot kaptam, mint az ellenzék egésze. Én jöttem ki elől. Elég sokatmondó, nem?

– fejtegette az álláspontját. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Márki-Zay Péter ennek ellenére vereséget szenvedett Lázár Jánossalas szemben Csongrád-Csanád vármegye 4. választókerületében. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt is mondta, hátulról is támadták őket, hiszen nemhogy Brüsszel vagy Soros, hanem még Gyurcsány Ferenc sem avatkozott bele a kampányba.

A nála meglévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki, nem osztotta a legfontosabb kampányígéreteinket – mondta. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy véli, ha a Kétfarkú Kutya Párt nem indul, nem lett volna kétharmada a Fidesz-KDNP-nek. Azért, hogy közel egymillió szavazattal kevesebb érkezett az ellenzékre, mint 2018-ban, Gyurcsány Ferencet és a Jobbikot tette felelőssé.

Aki azt gondolta, hogy minden egyes jobbikos szavazó le fog szavazni arra a listára, amin Gyurcsány Ferenc ott van, az nem ebben az országban él

– állapította meg.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.

Korábban írtuk