2010-ben már Magyarország adott otthont az Ifjúsági Európa-bajnokságnak, amikor is a rendezés akkora sikert aratott, hogy az európai szövetség 2011-re is Magyarországnak adta a szervezés jogát. Idén 29 ország 103 versenyzője méri össze tudását Európa egyik legszebbnek tartott pályáján.

A magyar válogatott három tagú lesz. Rózsa Csilla (3,7-es hendikep), Rakamazi Balázs (4,5-ös hendikep) és Horváth Marcell (7,3-as hendikep) számára óriási lehetőség, hogy hazai pályán mérhetik össze a tudásukat a korosztályuk európai élversenyzőivel.

A Magyar Golf Szövetség célja, hogy a fiatalok között minél szélesebb körben népszerűsítse ezt a szép sportágat, s az European Young Masters szervezésével is hozzá kíván járulni ennek a célkitűzésnek a megvalósításához.

Az utánpótlás bázis megteremtése érdekében a szövetség több mint tíz éve működteti junior programját. Cél, hogy sikerüljön bevezetni az iskolákban is a golf oktatást, hogy azok, akik kedvet éreznek hozzá, kipróbálhassák a sportág alapjait már a testnevelés órák intézményesített keretei között.

A golf 2016-tól szerepel a nyári olimpiai játékok műsorán. Remélhetőleg, a junior program és adott esetben az iskolai golfoktatás bevezetésével tovább növelhető a fiatal golfozók száma, akik közül kikerülhetnek a jövő reménységei, a leendő olimpikonok.

Ami az olimpiai versenyzőket illeti, az European Young Masters játékosai közül biztosan jó néhányan ötkarikás résztvevők, sőt, talán bajnokok is lesznek.

Az esemény kiemelkedő helyet foglal el az európai golf versenynaptárban, s jelentőségét mutatja az is, hogy a junior Európa-bajnokságra hazánkba látogatnak az Európai Golf Szövetség vezetői is, többek között Gonzaga Escauriaza elnök.

Az European Young Masters tehát július 21-én csütörtökön reggel 8 órakor kezdődik és 24-én szombaton zárul. A legizgalmasabbnak az utolsó, azaz a harmadik versenynap ígérkezik, amikor eldől a játékosok között a bajnoki cím sorsa. Az Európa-bajnokság iránt érdeklődők térítésmentesen tekinthetik meg a versenyt a Royal Balaton Golf & Yacht Club pályáján (Balatonudvari, Vászolyi út.)