Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Ha a Gyurcsány–Dobrev-páros politikai ambícióiról szeretnénk írni, mindenek­előtt tisztáznunk kell, ki talált ki kicsodát. A látszattal ellentétben a családban ugyanis nem Ferenc a teremtő erő, hanem a felesége vagy még inkább az anyósa, Apró Piroska. A vörös dinasztiaalapító Apró Antal lánya ugyanis a teljes ismeretlenségből emelte ki a pápai–pécsi KISZ-tehetséget, majd a régi elvtársi kapcsolatok és az 1990 után is működő hálózat segítségével igazgatta pályafutását. Apró Piroska hozta tető alá Gyurcsány cége, az Altus első nagyszabású ügyletét 1995-ben, ekkor a Magyar Hitel Bank elnökeként adott busás hitelt lánya választottjának. Gyurcsány pályafutásában anyósának és a hálózatot szintén jól ismerő és használó feleségének oroszlánrésze van.

A fordulat Gyurcsány 2009-es kormányfői bukásához kötődik, a családi kupaktanács ekkortól kezdte el óvatosan felépíteni Dobrev Klárát. Lassan kivonták a céges világból, egyre gyakrabban nyilvánult meg politikai ügyekben. A porhintés részeként időről időre felmerült, hogy Klára asszony esetleg beszáll a nagypolitikába, majd ezeket a – feltehetően tőlük származó – információkat rendre megcáfolták.

Ennek a folyamatnak az első lépése Gyurcsány Ferenc finom kiiktatása a közéletből. 2014-ben Dobrev a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy férjének vannak ugyan politikai ambíciói, de miniszterelnök már nem akar lenni. Ekkor még kevesen sejtették, hogy ez a nyilatkozat éppen neki, Dobrev Klárának készíti elő a terepet.

Amikor 2015-ben titokzatos „jóakarók” Facebook-csoportot szerveztek, hogy Dobrev legyen a miniszterelnök, talán senkinek nem jutott eszébe, hogy a nagy formátumú hölgynek sem politikai tapasztalata, sem párttisztsége nincs. De a cél talán nem is ez volt, hanem, hogy Gyurcsány kijelenthesse: „Egyenesen fogalmazok. Klárából nem lesz Magyarországon miniszterelnök.”

Korábban írtuk

Ez a mondat teljesen helyénvalónak is látszott, de Gyurcsány nem elégedett meg ennyivel, hosszasan magyarázta a dolgot. Feleségét „tehetséges, tapasztalt, a közélet iránt érdeklődő nőnek” festette le, akinek azonban nincs politikai ambíciója, és nem lenne szerencsés a szerepvállalása. Arról nem beszélve – tette hozzá –, hogy ha a felesége lenne a jelölt, mindenki csak őt, azaz Gyurcsányt látná. Maga az érintett, Dobrev szerényen csak ennyit mondott: „Engem csak a szakpolitika, például az uniós fejlesztéspolitika érdekel, az országos pártpolitika nem. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez változna.”

Egy évvel később, 2016 novemberében az újabb híreszteléseket, amelyek már arról szóltak, hogy ő lenne a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Dobrev ismét csak valótlannak nevezte. Ezúttal másfél éves fiára és épülőben lévő tanácsadó cégére hivatkozott. Beszédes tény ugyanakkor, hogy Dobrevnek vissza kellett utasítania a Magyar Idők értesülését is, miszerint a DK rendelte volna meg azt a közvélemény-kutatást, amelyben az ő jelöltségének támogatottságára is rákérdeztek.

Nem kellett sokat várni, hogy változzon a helyzet. 2019-ben az uniós választásokra készülő DK-ban bombaként robbant a hír: nem Gyurcsány Ferenc lesz pártja listavezetője. Hamarosan kiderült, hogy Dobrev az utód, akinek – ne feledjük – addig mindenféle politikai szerepvállalását kizárták. A volt miniszterelnök felesége jellemzésével nem sokat bíbelődött, sok nyelven beszélő, tapasztalt szakembernek nevezte, és hozzátette: „Európai képviselőjelöltként Klára nem a feleségem, hanem egy tehetséges, felkészült, sokak által támogatott hazafi.”

A bejelentés kettejük viszonyában is döntő fordulatot hozott. Gyurcsány immáron hivatalosan is nejére ruházta politikai ambícióit, ő maga pedig maradt pártelnöknek, valóságos hatalom nélkül. Sokak szerint csak idő kérdése, hogy hivatalosan is Dobrev Klára legyen a DK miniszterelnök-jelöltje. Az idei évértékelőt még a láthatóan egyre indiszponáltabb Gyurcsány tarthatta, de aligha tudna válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen minőségében. Ilyesfajta értékelőt ugyanis csak miniszterelnök-jelöltek tartanak, akiknek valamilyen ajánlatuk van a magyar társadalom számára. Pártelnökök nem.

Az utóbbi években Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan alkoholproblémákkal küzd, sokan úgy látták, többször is részegen vagy másnaposan jelent meg a nyilvánosság előtt. Szóba került az is, hogy a házassága megsínylette tartós, talán végleges háttérbe szorulását. Gyurcsány és Dobrev szakítási szándékáról 2010-ben jelentek meg az első hírek. A Bors vette észre, hogy a volt miniszterelnök kezéről eltűnt a jegygyűrű, Gyurcsány ezt azzal magyarázta, hogy kerti munkák miatt Kötcsén maradt az ékszer, de házasságuk, szerelmük erejét egyébként sem ez adja.

2013-ban aztán végleg eltűnt a gyűrű a bal kezéről. Gyurcsány ekkor azt mondta, hogy kényelmi okokból nem hordja; ha Dobrev kérné, visszavenné. Arra a kérdésre, hogy ha minden rendben, akkor miért nem látni őket együtt hónapok óta nyilvánosan, Gyurcsány így felelt: „Moziba, színházba rendszeresen járunk együtt. Ahogyan politikai rendezvényekre is. Szombaton például együtt megyünk a nagygyűlésre. Klára döntése volt, hogy ő most inkább szeretne a háttérben maradni, nem tetszik neki az, ami most a politika világában zajlik. Én pedig nem fogom erőltetni.” Arról is beszélt, hogy eljutottak hozzá azok a hírek, amelyek Vadai Ágnessel boronálták össze, „jót röhögök rajta”, tette hozzá.

Tavaly decemberben azonban már senki sem röhögött, amikor az ATV stúdió­jában újra előkerült a téma. Rónai Egon műsorvezető egyenesen rákérdezett: tényleg válnak? Gyurcsány azt mondta, az elmúlt hetekben hallották a pletykát, és míg őróla lepergett, feleségét szíven ütötte. Arról is beszélt, hogy megváltozott az életük, a felesége a hét legnagyobb részét Brüsszelben és Strasbourgban tölti. „Hogy a féltés vagy a rosszindulat hozta-e, hogy baj van Gyurcsányéknál, nem tudom. Mi egy nagyon kiegyensúlyozott, normális, egymásra vigyázó életet élünk” – tette hozzá.

A Gyurcsány–Dobrev-házasság lehetne magánügy is – már amennyiben a közszereplők, az országot vezető politikusok élete az lehet –, ha nem fonódna össze közéleti szerepvállalásukkal. Hogy ebben vagy abban épp vetélytársak-e vagy partnerek, nem világos. Mindenesetre kapcsolatuk megromlásáról, Gyurcsány különköltözéséről most újabb hírek röppentek fel. Bármi is a helyzet, az ország közvéleménye nem tőlük tudja meg majd az igazságot. Hiszen ugyanúgy ködösítenek, hazudnak, ahogyan Dobrev politikai ambícióiról is ködösítettek, hazudtak éveken keresztül. Így aztán akkor járunk el helyesen, ha a Demokratikus Koalíció valódi vezetőjének kilétét jótékony homályban hagyjuk. Papíron Gyurcsány a főnök, a valóságban Dobrev, de ezt a meccset – más meccsekkel együtt – alighanem még maguk között is le kell játszaniuk.