Az Egyesült Államok hatóságai – köztük az FBI, az amerikai szövetségi nyomozóiroda – zsarolás és más bűncselekmények miatt keresik a férfit. A nemzetközi elfogatóparancsot a connecticuti körzeti bírósága bocsátott ki.

Hirdetés

A rendelkezésre álló adatok szerint 2007. április 15-én a férfi és társai bejutottak egy lakóépületbe, ahol elrejtőzve várták, hogy a ház személyzete elhagyja az épületet. Késő éjszaka a tettesek késsel és lőfegyverrel felfegyverkezve rejtekükből előjöttek, a sértetteket megkötözték, majd beléjük fecskendeztek egy halálos vírusnak mondott anyagot, az ellenszerért cserébe pedig pénzt követeltek tőlük. A sértettek minden igyekezetük ellenére sem tudták a követelt összeget előkeríteni, ezért a tettesek altató folyadékot itattak velük, majd a gépkocsijukat eltulajdonítva elmenekültek a helyszínről.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön azt vizsgálta, hogy a jelenlegi információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A kiadás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt.

A tárgyaláson a férfi nem járult hozzá kiadatásához, ezért az amerikai hatóságok kizárólag az ebben a kérelemben szereplő üggyel kapcsolatban állíthatnák bíróság elé.

A törvényszék az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi az amerikai igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb október 17-éig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogató parancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá egyéb megjelölt iratokat, tájékoztatást.

Mivel a férfi román állampolgár, az FT megkeresi a román igazságügyi hatóságot is annak közlése érdekében, hogy a fenti tényállás alapján kívánnak-e büntetőeljárást lefolytatni és európai elfogatóparancsot kibocsátani.

A törvényszék végzése végleges.

A rendőrség csütörtökön közölte honlapján, hogy Budapesten elfogtak egy 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit.

Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözőként kereste. A szövetségi nyomozók 10 ezer dolláros pénzjutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói jutottak olyan információhoz, hogy feltehetően Magyarországon tartózkodik. A borsodi rendőrök a férfi elfogására az NNI célkörözési osztályának segítségét kérték, a rajtaütés kedden történt. A körözött férfi egy budapesti strandról távozott, amikor elfogták – közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Korábban írtuk