A június 9-ei EP-választás eredményét az NVB június 14-én állapította meg, de a határozat ellen érkezett egy felülvizsgálati kérelem, amelyet a Kúria június 19-én érdemi vizsgálat nélkül elutasított, így az NVB választási eredményt megállapító határozata jogerőssé vált.

Hirdetés

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom listavezetőjeként szerzett mandátumot, azonban június 14-én arról írásban lemondott. A lemondó nyilatkozat az EP-választás eredményének jogerőre emelkedésével, szerdán hatályosult.

Korábban írtuk

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Mi Hazánk Mozgalom törvényes képviselője azt kérte, a mandátumot a bizottság a lista 3. helyén szereplő Borvendég Zsuzsannának adja ki.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB csütörtökön kiadta a mandátumot Borvendég Zsuzsannának, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt az Országgyűlés Irodaházában a jövő héten, a többi megválasztott magyar EP-képviselővel együtt.