Fotó: Somfai Sándor/Demokrata
Hirdetés

Hollik István jelezte, a távozó Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a „Stop Soros” és az alkotmánymódosítás miatt.

A kormány készen áll a perre – jelentette ki a szóvivő.

Hangsúlyozta: a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el, szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak – tette hozzá.

A „Stop Soros” és az alkotmánymódosítás éppen ezt a célt szolgálja – folytatta -, hiszen büntethetővé teszi az illegális migráció szervezését és finanszírozását, és alkotmányos szinten megtiltja bevándorlók tömeges betelepítését.

Ezért szerinte nem csoda, hogy „a bevándorláspártiak itthon és Brüsszelben is kezdetektől fogva támadják ezeket az intézkedéseket”.

A kormány határozott álláspontja azonban az, hogy a „Stop Soros” törvénycsomag és az alkotmánymódosítás tükrözi a magyar emberek akaratát, és megfelel a genfi, a schengeni, valamint a dublini egyezmény előírásainak is – közölte Hollik István, megjegyezve, hogy a magyar Alkotmánybíróság is megerősítette a „Stop Soros” törvényességét.

Az ellenzék önkormányzati választási összefogását firtató kérdésre a kormányszóvivő azt válaszolta: az ellenzéki oldalon zűrzavar és alkalmatlan jelöltek vannak mind Budapesten, mind más városokban. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP jelöltjei régi, bevált városvezetők, alkalmasak a főváros és a többi magyar település vezetésére – mondta. Ezért szerinte ha valaki azt szeretné, hogy a települése tovább fejlődjön, akkor az a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatja.

A felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban a kollégiumi férőhelyekről szólva Hollik István ismertette a 2016 óta már megvalósult fejlesztéseket, közölve továbbá, hogy jelenleg is folyamatban van országosan 16 kollégiumi beruházás, ebből 10 budapesti, 6 pedig vidéki helyszín.

Az Országos Onkológiai Intézet betegeinek várakozási körülményeit érintő felvetésre a szóvivő azt felelte: amennyiben szükséges, az egészségügyi kormányzat lépéseket fog tenni az ügyben.