A tárgyalási jegyzék szerint csütörtökön hoz ítéletet az Európai Unió Bírósága a Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán indított magyar kereset ügyében – írja a Mandiner.

Hirdetés

Ismeretes: 2018. szeptember 12-én az Európai Parlament (EP), a zöldpárti holland Judith Sargentini jelentése alapján egy olyan állásfoglalást fogadott el, amelyben az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése miatt felszólította az Európai Tanácsot a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárás lefolytatására hazánk ellen.

Az állásfoglalásra a 693 képviselő közül 448-an voksoltak igennel, 197 ellene, míg 48 képviselő tartózkodott. A szabályok szerint az eljárás elindításához kétharmados szavazati többség kellett, azonban a magyar kormány – amely már a jelentésben szereplő megállapításokat is visszautasította – álláspontja szerint ez nem valósult meg. Ezért keresetet nyújtott be az Európai Bíróságra az állásfoglalás megsemmisítése érdekében. A perbe a magyar oldalon Lengyelország is beszállt.

A kormány fő érvei szerint a szavazásnál az EP súlyosan megsértette az uniós alapszerződés vonatkozó passzusát, illetve saját eljárási szabályzatának rendelkezéseit is, miutánnem vette figyelembe a tartózkodó szavazatokat.

Korábban írtuk

A kormány másik jogi érve szerint az EP elnöke elmulasztotta kikérni az alkotmányügyi bizottság véleményét az eljárási szabályzat értelmezésére vonatkozóan, annak ellenére, hogy a szavazatok számításának módja kapcsán a szavazást megelőzően alapos kétség merült fel.

A teljes cikk elolvasható a Mandiner oldalán, IDE KATTINTVA.