A felvételen Berki Zsoltról van szó, ő annak a Northern Rock Kft.-nek a tulajdonosa, amely az Index által nyilvánosságra hozott szerződés szerint megbízást adott a budapesti Városháza eladására. A videón bemutatott hangfelvételen két férfi hallható, akikről egyelőre nem tudni, kik ők pontosan. Egyikük azonban részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá korrupciógyanús körülmények között a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához a 2019-es önkormányzati választás után, tehát már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt. Anonymous a videóban pontosan megadta a szóban forgó ingatlan helyrajzi számát.

Hirdetés

A Magyar Nemzet ezek alapján kiderítette: a hivatalos, interneten elérhető adatok szerint ez egy XXII. kerületi 7400 négyzetméteres, beépítetlen telket jelöl, melynek vételára bruttó 101 millió volt. A fővárosi vagyonkezelővel a Grébics Ingatlan Zrt. szerződött.

Korábban írtuk

Az Index azt írja: a Grébics Zrt. vezérigazgatója az ismert üzletember, Gansperger Gyula. Ezen körülmény, illetve a közzétett felvételen hallható férfi hanghordozása alapján feltételezni lehet, hogy a beszélgetés egyik résztvevője Gansperger.

Az üzletemberről köztudott, hogy 1998-ban, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A 2001-es megalakulásától 2002-ig pedig a Budapest Airport elnökeként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltást követően a Wallis Ingatlannál helyezkedett el vezető pozícióban. 2004-től pedig már a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, és 2006-ban Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében. Gansperger Gyula mindemellett számos gazdasági társaságban vállalt vezető tisztséget.