Megkezdődött a világörökség részét alkotó Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) harangjainak felújítása, valamint a közelmúltban elkészült három haranggal való összehangolása. November 26-án kiemelik a toronyból a két meglévő harangot és Passauba szállítják áthangolásra.

November 18-án, csütörtökön délben néhány hónapra elhallgattak a Mátyás-templom harangjai. A plébánia 2008-ban elnyerte a Norvég Alap támogatását a „A történelmi harangok rekonstrukciója és lengéscsillapító szerkezet elhelyezése a Mátyás-templomban” című pályázatára. A norvég támogatás mellett a projekt megvalósulásához nagyban hozzájárult a Budavári Önkormányzat, amely átvállalta a pályázati önrészt.

A közbeszerzési eljárás során a passaui Rudolf Perner harangöntöde kapta a megbízást három új harang öntésére. A harangok az Úr Krisztus, illetve két szentéletű helytartója, XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készülnek. Méretük: 200, 155 illetve 135 cm átmérő, súlyuk 45, 21, illetve 15 mázsa. Az új harangokat idén nyáron öntötték Passauban.

A harangrekonstrukció második része a meglévő nagyharang, a 180 cm átmérőjű, 32 mázsás, 1891-ben öntött Szent Károly-harang hangzásának korrekciója lesz. Erre azért van szükség, hogy a harangok tökéletes összhangban szóljanak a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság-harangjával. Az áthangoláshoz e két régi harangot Passauba szállítják. A szállítást a DHL Freight vállalta, ezzel támogatva a világörökség részét képező templom és harangjainak megújulását. A harangokat nyitott kamionon szállítják, nem mindennapi látványosságot ígérve Budapest lakosságának.

Az áthangolást követően a hat harang előreláthatóan december 17-én érkezik vissza Passauból. Ekkor Rudolf Perner ajándékaként a három új, valamint a két történelmi harang mellett egy Szent Margit tiszteletére öntött kisharang is érkezik.

Az új harangok érkezés után 30 napos közszemlére kerülnek. A Perner cég az ünnepek elmúltával, januárban kezdi meg a harangok beépítését a Mátyás-toronyba. Ennek során teljesen új, tölgyfa harangszékeket készítenek, amelyekben a négy nagyobb harang mellett egy-egy elleninga gondoskodik arról, hogy harangozás közben ne terheljék a tornyot a hatalmas tömegek lengése által keltett vízszintes irányú erők.

A régi és új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, várhatóan Húsvétig kell majd várni.