Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Arató Gergely (DK) szerint mára olyan durva mértékű létszámhiány van a megyei kormányhivatalokban, amely veszélyezteti a normális működést, egyre nőnek a sorok és a kormány egyetlen válasza erre az, hogy rövidíti a nyitvatartást. A képviselő napirend előtti felszólalásában a nemrégiben hatályba lépett kormányzati igazgatásról szóló törvénnyel magyarázta ezt, amely miatt 2500 kormánytisztviselő nem vállalta a további munkát, ugyanis az új szabályok és a fizetés kedvezőtlen számukra.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, a képviselő egy olyan pártot képvisel és egy olyan kormányban viselt magas beosztást, amely arról híresült el, hogy a magyar állam leépítésén sikerrel fáradozott és elvett egyhavi bért a közigazgatásban dolgozóktól.

Közölte, 2010 után megpróbálták rendbe rakni az állam és az állampolgárok közötti rendszert, járási hivatalokat, kormányablakokat, kormányhivatalokat hoztak létre. Elmondta, a kormány bürokráciacsökkentésben gondolkozik, ami létszámcsökkentéssel is jár. A 2500-as számot lehet további számokkal kiegészíteni. Ennek örülnek, mert ez azt jelenti, a magyar állam kisebb és hatékonyabb, ezért cserébe azt tudják ígérni a kormánytisztviselőknek, hogy dolgoznak a magasabb bérezésen – tette hozzá.