Bartha László nem közölte a hűtlen kezelés volumenét, de az Állami Számvevőszék korábbi, a projektről készült jelentéséből megtudható, hogy például egy tervdokumentációt előkészítő, hárommilliárd forintba kerülő munka is elkészült az összesen több mint 12 milliárd forint közpénzt felemésztő projekt kapcsán, ami a későbbiekben nem is került felhasználásra.

Az NNI szóvivője elmondta, hogy a vállalkozást Gyurcsány Ferenc megbízottjaként felügyelő Görözdi Györgyöt már tanúként meg is hallgatták, a Görözdi által vezetett irodától pedig a bűnügyileg releváns iratokat megkérték, és hiánytalanul meg is kapták. Mint ismert, Görözdi György a rendszerváltás idején a Magyar Úttörők Szövetségének volt a titkára, de a kormánynegyedprojekt körül kirívóan sok egykori Gyurcsány-munkatárs vagy üzletfél tűnt fel s kapott jól jövedelmező megbízásokat.

A nyomozás határidejét egyébként már háromszor is meghosszabbították. A feljelentő kilétével kapcsolatos kérdésre a szóvivő elmondta, hogy az Állami Számvevőszék hiányosságokat feltáró jelentései mindig eljutnak a Központi Nyomozó Főügyészségre is, ahol – ha úgy látják – megindítják az eljárásokat. Felvetésünkre, hogy miért nem léptek a nyilvánosság elé a nagy horderejű üggyel, Bartha László csak annyit mondott: nem a nyomozó hatóság feladata az, hogy egy ismeretlen tettes ellen folyó nyomozásról tájékoztassa az újságírókat.

Ötmilliárdos vétel

Az Állami Számvevőszék korábban azt is kifogásolta, hogy a MÁV-területeket majdnem ötmilliárd forintért vette meg az állam a vasúttársaságtól. A terület azóta is üresen, gazosan áll.

Veres hárít és Brüsszelbe készül

Pénzügyminiszterként nem volt döntési lehetősége a kormányzati negyed ügyeiben – állítja Veres János. A szocialista képviselő nem számít arra, hogy az ügyben őt is kihallgatják majd. „A projektirodának volt döntési jogköre ebben a kérdéskörben” – fogalmazott.

A jelenleg kormánybiztosként dolgozó politikus egyébként Brüsszelbe készül: a köztévében reggel úgy nyilatkozott: elvállalná a magyar uniós biztosi posztot.

A kormányszóvivő a hírre úgy reagált: a magyar biztosjelölt megnevezése nincs napirenden, és minden ezzel kapcsolatos hír önérdek érvényesítése vagy találgatás.

(MNO, hírTV)