A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatja


Negyedik alkalommal rendezték meg az MVM EDISON-t, amelyre ezúttal a várakozásokat meghaladó számú, kétszázhúsz pályázat érkezett. A kezdeményezés azért indult, hogy felkutassa a jövő ígéretes és egyben piacképes fejlesztéseit. A holnap energetikáját meghatározó innovációk mellett idén több kategóriában lehetett pályázni, a jövő otthonaira, városaira, a digitális infrastruktúrára, illetve a fintech megoldásokra vonatkozó újításokkal is nevezhettek a fejlesztők. Az innovatív ötletek gazdái közül szakmai zsűri választotta ki a legjobb hét pályázó csapatot, ők a második forduló többhetes, a koronavírus-járvány miatt online képzési programján vehettek részt az MVM Csoport inkubátor cége, az Smart Future Lab Zrt. szervezésében.

– A csapatok termékfejlesztéssel, marketinggel, gazdasági feladatokkal ismerkedtek meg. Figyelembe vettük, hogy ezeken az alkalmakon hogyan dolgoztak. Nagyon fontos eleme az oktatásunknak az ügyfélközpontúság, az igények felmérése, ezért azt is vizsgáltuk, milyen erőfeszítéseket tettek, hogy a potenciális ügyfelek igényeit helyesen felmérjék – mondta a Demokratának Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, olyan ötleteket kerestek, amelyek új elemeket visznek az életünkbe, egyúttal valós problémákra kínálnak megoldást.

A hét döntős csapat májusban, a Demo Day elnevezésű, rendhagyó módon online közvetített záróeseményén mutatkozott be a szakmai zsűri előtt, akik a Project Heline zöldenergiát demokratizáló megoldása, a Rollin Technologies indukciós rollertöltői, a Solar DAO megújulós befektetéseket ösztönző platformja, a My­EnerGIS napelemek helyét optimalizáló szoftvere, a Walk’2’Watt mozgási energiával töltő telefontokja, az AiVenture recepciókat automatizáló megoldása, illetve a PiggyBanx újgenerációs pénzügyi alkalmazása közül választották ki a három legjobbat. Az első helyezett a Rollin Technologies lett, a csapattagok hárommillió forint támogatásban részesültek. A második helyen a PiggyBanx csapat végzett, ők kétmillió forinttal mehettek haza, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Solar DAO csapata állhatott fel, őket egymillió forinttal jutalmazták.

Márton István, aki zsűritagként is részt vett a versenyen, elmondta, az első helyezett több szempontból is jól vizsgázott. Fejlesztésük jól látható problémára ad választ, hiszen a rollerek jellemzően rendezetlenül vannak elhelyezve a városokban, ráadásul a technológia a töltésüket is megoldaná, valamint a pandémiás helyzetre reflektálva terveztek bele egy fertőtlenítő megoldást is. A Piggi Banx egyedi fintech applikációja szintén jó ötlet, mivel a pénzügyi tudatosságra nevelés – főleg a fiatalok esetében – nagyon fontos, a Solar DAO pedig a mindennapi életünkben ma még kevésbé jelen lévő, ám a jövőben mindenképpen hangsúlyos problémára ad választ, a fenntartható energiaközösségek megvalósítása nagyon aktuális téma az energetikában dolgozók számára.

– A továbbiakban megvizsgáljuk, milyen együttműködés lehetséges az MVM és a díjazott startupok között. Ennek számos formája lehet, például anyagi támogatás, közös termékfejlesztés, tesztelés vagy pilot létrehozása – tudtuk meg Márton Istvántól. A legjobbak akár egy ötvenmillió forint értékű magvető befektetést is kaphatnak Smart Future Lab Zrt.-től. Ezen felül a nyertes csapatok részt vehetnek a Lisszabonban megrendezett Web Summit 2020 rendezvényen, illetve egyéves LinkedIn Premium Business előfizetést is kapnak. 

Lehetőségből biztosan nem lesz hiány, hiszen ahogy Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innová­ciós igazgatója az eseményen elmondta, a mai MVM Csoport minden idők legösszetettebb MVM-je, hiszen gyakorlatilag mindent felölel, ami az energetikához kapcsolódik. Termel, tárol, kereskedik, eloszt, szolgáltat, tervez, épít, szállít, adatátvitelt biztosít, innovál és inkubál.

Korábban írtuk