Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

– Önről az a hír járja, hogy óriási munkabírással küzd a választókerülete érdekeiért, egy nap több helyre is ellátogat. Voltaképpen hány órát dolgozik egy nap?

– Ezt nehéz lenne megmondani. Elég korán kelek, a reggeli kávé mellett átnézem a híreket, mi történt a világban. Ezután azonnal beindul a pörgés, hiszen tömérdek a tennivaló, ha azt akarjuk, hogy a helyi ügyek is előrehaladjanak, és méltóképpen képviseljem a választóimat az országos politikában is. Jó esetben este 10-11 óra körül végzek a munkával, kampányidőszakban azonban megesik, hogy kitolódik a munkanapom vége. Ám egyedül nem sokra mennék, lelkes, jó csapatra is szükség van a sikerhez. Én pedig elmondhatom, hogy kiváló emberekre támaszkodhatok, akik értik, hogy Rákosmentén és Kőbányán azt várják el a helyiek, hogy a képviselőjük amellett, hogy az országos ügyekben is az ő érdekükben jár el, aktívan részt vegyen a helyi közéletben is. 

– A szomszédban dúl a háború, özönlenek a menekültek az országba. Jut idő kampányrendezvényre?

– Most mindent felülírnak a háborús események. Erőinket a segítségnyújtásra koncentráljuk. Első az, hogy megőrizzük a békét Magyarországon és ne hagyjuk, hogy belesodorjanak bennünket a háborúba, és persze segítsük a menekülőket. Mi az Ökumenikus Segélyszervezettel állunk kapcsolatban, a gyűjtőközpontjukba szállítjuk a Fidesz-irodából a rákosmentiek és kőbányaiak adományait. Emellett a határra is lemegyünk, és segítjük kárpátaljai testvértelepülésünket. Az önkormányzat felajánlásának köszönhetően hozzánk is érkeztek menekült családok, főleg nők és kisgyermekek, róluk is gondoskodunk. Nálunk hagyománya van annak, hogy az emberek segítsék egymást és a rászorulókat. Több mint száz aktív civil szervezetünk van. Vannak, akik a környezetvédelemért dolgoznak, mások a fiatalok vagy az idős emberek támogatását, a nemzedékek közötti kapcsolatok erősítését tűzték ki célként. De működnek sportegyesületek is szép számmal. A városszépítők között pedig vannak, akik a buszmegállók rendben tartását vállalják, mások szemétszedő akciókat szerveznek. Ez különösen fontos most, hiszen a főváros leszereltette a köztéri szemeteseknek több mint a felét. Az is óriási felzúdulást okozott, hogy megszüntették a helyi bérletpénztárt is, ami jelentősen megnehezíti sokak életét. A balliberális városvezetés által gerjesztett budapesti dugók is elviselhetetlenek. Ezekkel a gondokkal is minket keresnek meg az emberek, mint ahogy azt is nekünk jelzik, milyen fejlesztéseket várnak el a helyi vezetéstől, mihez milyen kormányzati segítséget szeretnének kapni. Most ezek a civil szervezetek is mozgósították tagjaikat, és velük együtt egy emberként segítünk a háború elől menekülőknek.

Korábban írtuk

– A rákosmenti városrészeken hagyományosan pezsgő a közélet. Kőbánya-Kertváros és Újhegy viszont a X. kerülethez tartozik. Ez nehezebb terep egy országgyűlési képviselő számára?

– Az a célunk a helyi önkormányzatokkal együtt, hogy Rákosmente és Kőbánya otthonos, biztonságos, rendezett és zöld kerület legyen. A kertvárosi részek és a lakótelepek egyaránt. Az elmúlt években minden eddiginél több kormányzati fejlesztési forrást sikerült a választókerületbe hozni, így dinamikus fejlődésnek indult a korábban elmaradott környék. Egyre inkább felértékelődik a jó levegő, a zöldövezet, a biztonság, ami különösen a kisgyermekes családoknak vonzó. Sajnos a Demszky-korszakban a mi körzetünkre nemigen jutott pénz, a fejlesztések akkor a körúton belüli városrészekre korlátozódtak. Karácsony Gergely főpolgármesterségével pedig azt kell mondjam, visszatért a fővárosba a Demszky-korszak. Mi azonban nem mondunk le a terveinkről; ha a főváros cserben hagy bennünket, a kormány mellénk áll a fejlesztésekben. Azt szeretnénk, ha minden generáció otthonosan érezné magát a választókerületben.

– Milyen fejlesztések megvalósítását várják a polgárok a helyi városvezetőktől?

– Most a biztonság és a béke a legfontosabb. A fejlesztések területén városrészenként más és másra van szükség. Sok helyen utcákat aszfaltoztunk, orvosi rendelőket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat újítottunk fel, játszótereket, futóköröket, bicikliutakat, szabadtéri fitneszpályákat létesítettünk. Csak ez utóbbiból több mint egy tucatot építettünk az elmúlt évek alatt, van közöttük olyan is, amelyet mozgássérültek is tudnak használni. Ez utóbbit a helyi mozgássérült-egyesület kérte. De van még tennivalónk bőven. Az is gondokat okozott az embereknek, hogy eddig nem volt egyetlen olyan közösségi tér sem a városrészben, ahol koncerteket vagy akár egy szalagavató bált meg lehetne tartani. Ezen segít az átadás előtt álló Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, amellyel Riz Levente polgármester barátunknak is emléket állítunk. Sajnos ennek a megnyitását a főváros úgy akadályozza, ahogy csak lehet.

– A központ szemmel láthatóan készen áll a megnyitásra, a parkosítás is majdnem készen van. Hogyan tud akadályokat gördíteni a megnyitó elé a főpolgármester?

– Az érvényes jogszabályok szerint csak úgy kaphatjuk meg a használatbavételi engedélyt, ha biztosítjuk a Pesti útról a lekanyarodási lehetőséget egy lámpás csomóponttal. Tarlós István annak idején vállalta a főváros nevében ennek kiépítését. Karácsony főpolgármester egyik első intézkedése az volt, hogy ezt lehúzta a tervezett fejlesztések listájáról. Ekkor a kormány segítségét kértük, a forrást meg is kaptuk. Ám a csomópont kiépítéséhez kell egy útfelbontási engedély is a budapesti városházától. Ez nem érkezett eddig meg. Március 15-én azonban lejár minden határidejük, nem húzhatják tovább az engedély kiadását. Így nyár elején adhatjuk át az épületet, amely nemzetközi kosárlabda-, röp- és kézilabdaversenyek lebonyolítására is alkalmas, emellett számos kisterem szolgálja majd a tömegsportot. Ezek mellett számos koncert és kulturális rendezvény várja majd a fiatalokat és az idősebbeket. Az a célunk, hogy a fiataljainknak ne kelljen mindig bemenniük a városba, ha szórakozni vágynak. Rákosmente kulturális és művészeti élete egyébként is gazdag. Itt működik az Erdős Renée Ház, a Bartók Zeneház, amely elsősorban a komolyzene kedvelői között népszerű. Színes a programja a Gózon Gyula Kamaraszínháznak, amelyet most újítunk fel. És büszkeségünk a hamarosan megnyíló Makovecz-templom, amely a mester tervei szerint épült meg. Ez különösen annak fényében ad okot a büszkeségre, hogy Budapesten évtizedeken át nem épülhetett egyetlen egy olyan templom sem, amelyet Makovecz Imre tervezett.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– Sokáig ezt a városrészt csak Rákosborzasztó névvel illette a köznyelv, elsorban a szörnyű közlekedési lehetőségek miatt. E területen lesz változás?

– Mindannyiunknak, de személy szerint nekem is nagyon fájt ez az elnevezés. Sokat javult a helyzet, megújult a Hatvan–Budapest-vasútvonal, egy új megállóhelyet is kiépítettünk. Hamarosan kezdődik a Szolnok–Budapest-vasútvonal fejlesztése is. Itt is lesz egy újabb megállónk a Helikopter lakóparknál. Most kezdtük el a Vidor utcai elkerülő út építését, amely tehermentesíti majd a Pesti utat, és gyorsítja a közlekedést Rákosligetről a belváros felé. Ezt is a kormány finanszírozza. Az igazi megoldás azonban a metró lesz. Már döntés született a HÉV és a 2-es metró összekötéséről, ezután tud majd letérni a HÉV-ről a rákosmenti szárny. Ez középtávon valósulhat meg, sokat kell még tenni a munkálatok előkészítése érdekében, amíg a beruházás a célegyenesbe nem ér.

– Milyen további tervekkel vág neki az új parlamenti ciklusnak?

– Sikerült megszerezni a kormány anyagi támogatását a Ferihegyi úti szakorvosi rendelőintézet bővítésére, felújítására. A közbeszerzési eljárás után indulhat az építkezés. Az Újhegyi uszoda felújítása után szeretnénk bővíteni az Újlak utcai uszodát is, igazi, többmedencés strandot szeretnénk felépíteni. Bízom benne, hogy bizalmat kapok a munka folytatására. Az emberek jól ismernek engem, tudják, hogy nem légből kapott ígéretekkel, hanem munkával szolgálom meg a bizalmukat.