Az MSZF és a KSZM azért tartja szükségesnek az azonnali lépést, mert háromezer otthont készülnek elárverezni a csődhelyzetbe került családok feje fölül, kihasználva az új országgyűlés megalakulásáig átmenő időszakot, mielőtt a parlament törvényt alkothatna azoknak a védelmében, akik önhibájukon kívül, mindenekelőtt munkahelyük elvesztése miatt váltak fizetésképtelenné.

„Pedig a józanész azt diktálná, hogy a szocialista kormány már csak választási megfontolásból is megtegye ezt a lépést, ha már a társadalmi gonddal szemben közönyös is” – vélekedett Simó Endre, az MSZF szervezője a sajtónak.

Időközben újabb és újabb bajba jutottak fordulnak az MSZF-hez segítségkéréssel, mert attól tartanak, hogy a moratórium lejárta után záros határidőn belül az utcán köthetnek ki.

K.A-ék három gyermeket nevelnek havi 112 ezer forintból 41 nm-es egyszobás komfortos lakásukban. A család a válság miatt veszítette el munkáját. Ismerősük értesítette őket, hogy a Magyar Ingatlanbróker már szerepelteti lakásukat az Internetes árverezési listán. (A hitelező még erről is elmulasztotta értesíteni őket.)

T.S-ék kb. 60 ezer forintból tartják fenn magukat 30 nm-es otthonukban. Az asszony egy vesével él. A férj munkahelye tavaly szűnt meg. Cs.Á-ék munkához jutottak ugyan, az Erste Bank mégis el akarja venni tőlük az otthonukat, mert 370 ezer forintos tartozásukat nem tudják törleszteni.

K.B.D-ékat két hónapos kisbabával akarja kilakoltatni a Raiffeisen Bank, mert nem tudtak kifizetni 350 ezer forintot.

Bakonyi Renáta, a letenyei kétgyermekes családanya, aki májusban újabb babát vár, mindmáig hiába reménykedik a minisztérium segítségében, pedig az MSZF közben járt a család érdekében a szociális ügyi államtitkárságon. A négyfős család 100 ezer forintból él, a férj elvesztette állását a válság miatt. A hitelrészleteket képtelenek törleszteni, az önkormányzatnak pedig nincs pénze arra, hogy elsőbbségi jogával élve megvásárolja lakásukat, és benne hagyja őket bérlőként.

Az MSZF rámutatott, hogy valamennyi esetben kimutatható, hogy az adósok önhibájukon kívül nem tudnak fizetni, a hitelezők pedig teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a fizetésképtelenséghez vezető okokat, és kizárólag saját hasznukat tartják szem előtt, minden emberiességi megfontolástól elvonatkoztatnak. Az MSZF és a KSZM ezért követelte, és követeli a továbbiakban is a kormánytól a moratórium fél évvel történő meghosszabbítását.