Fodor Gábor délelőtt bejelentette: ismét elindul az elnöki posztért. Kóka János azt mondta, hogy a koalícióból való kilépést nem lehetett halogatni. Szerinte nem Horváth Ágnes menesztése miatt lépnek ki, hanem azért, mert nincsenek reformok. Szerinte a koalíció már nem működött jól, a két párt együtt rosszabbul teljesített, mint azt külön-külön tette volna.

Kóka János bírálta a kormányt is. Szerinte a koalíció nem tudja megoldani az ország legsúlyosabb problémáit, mert elfogyott a bátorsága. Szerinte az ellenzék is hibás a folyamatos reformellenzés miatt, de pl. az adórendszer és a nyugdíjrendszer átalakítása az feles törvény lett volna, ez pedig a kormányon múlt. Kóka János azt mondja, hogy új szerep vár az SZDSZ-re, konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, törvényjavaslatokat gyártanak majd. Szerinte az SZDSZ-ért nem kell aggódni. Választási koalíciót ajánlott egyébként Fodor Gábornak. A 2009-es Európa parlamenti, illetve a 2010-es országgyűlési választásokra. Fodor Gábor a beszédében erre nem reagált, azt mondta, a koalícióból való kilépésre és megújulásra van szükség. Szerinte stabil, tevékeny kormánytöbbségre van szükség. Ez nem feltétlenül új koalíciót jelent, hanem konstruktív ellenzéki szerepet. Az SZDSZ-nek is változnia kell személyi, tartalmi megújulásra van szükség. Azt mondta kevés az új műsor a régi szereplőkkel és a régi lemez is kevés.

– Az SZDSZ megújulása mellett most 5 pontban módosították az SZDSZ alapszabályát. Ezeknek a változtatásoknak mennyi köze van a tavalyi tisztújításon történt visszaélések megelőzéséhez?

– Az alapszabályból lényegében az időpontokat vették ki. Különböző határidők módosultak. Egyébként a tavalyi küldöttgyűlésen történt szabálytalanságokat most úgy próbálták megelőzni, hogy személyi igazolványt kellett a küldötteknek bemutatniuk. De volt olyan eset, amikor a regisztrátor nem kért személyit, de megismerte a küldöttet.

Tisztújítás: júniusban

Június 7-ére, szombatra hívta össze az SZDSZ Országos Tanácsa (OT) a párt tisztújító küldöttgyűlését – jelentette be Gulyás József, az OT elnöke a párt vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén Budaörsön. Június elején teljes tisztújítás lesz, vagyis elnököt, ügyvivőket és az országos tanács tagjait is megválasztják.

(MR)