A szervezet körüli visszásságokat megelégelve hét képviselő bejelentette kilépését az Országos Cigány Önkormányzatból. A kilépők szerint az elnök, Kolompár Orbán botrányos ügyei rossz fényt vetnek a cigányságra, személye a szervezőknek vállalhatatlanná vált. Kolompár, aki 2003 júniusa óta vezeti a kisebbségi önkormányzatot, bejelentette, hogy jogkörei nyolcvan százalékát helyetteseire ruházza át az elnöki pozíciója megőrzésével. Indoklása szerint többet szeretne foglalkozni szervezete, az MCF-Roma Összefogás választási felkészülésével.

– Azt vártuk volna, hogy programok induljanak el, és valami eredményt tudjunk elérni az Országos Cigány Önkormányzaton belül. Sajnos ez nem sikerült.

Ezzel indokolja Kozák János saját, és másik hat képviselőtársának kilépését az Országos Cigány Önkormányzatból. Azt mondja, az önkormányzaton belül kaotikus a helyzet, elsősorban azért, mert Kolompár Orbán és az Országos Önkormányzat körül folyamatos botrányok voltak, ez pedig elvette az energiát az Országos Önkormányzattól. A hét képviselő ezt elégelte meg, és a tenni akarás érdekében úgy döntött, egy teljesen új politikai helyzetre kell alapítani az Országos Önkormányzat tevékenységét – mondja Kozák, aki úgy tudja, további hét képviselő fontolgatja távozását.

Az Országos Cigány Önkormányzathoz kapcsolódó legfrissebb botrányt az a fotó robbantotta ki, amin a roma vezetők, köztük az elnök, Kolompár Orbán látható strandolás, fürdőzés közben. A felvételeket készítő pályázati alvállalkozó szerint az OCÖ vezetői pályázati pénzekből üdültek tavaly nyáron a Balatonnál hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett. A pályázati kiírás címe: Anyanyelvű és népismereti gyermek- és ifjúsági tábor volt. A fénykép készítője viszont azt állítja: semmiféle gyermekekre irányuló nyelvi képzés, vagy hagyományőrzés nem volt Balatonmáriafürdőn.

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány elnöke, Németh Erika az üggyel kapcsolatban elmondta: a Bács-Kiskun megyei Cigány Önkormányzat tavaly valóban nyert tőlük 400 ezer forintot gyermekek táboroztatására, de mivel hét nap helyett csak öt napig táboroztak, a pénzt vissza kellett fizetniük. Kolompár Orbán pedig azt mondta: járt ebben a táborban, de nem nyaralni. Egy szombat délutánt töltött ott és közben fürödtek egyet.

Kolompár Orbán egyébként két perben is vádlott: az egyikben sikkasztás és számviteli rend megsértése miatt. Az ügyészség szerint az OCÖ-vezető és társai lehetetlenné tették a cigányszervezet gazdálkodásának átláthatóságát, illetve Kolompár Orbán úgy vett fel az OCÖ-től ötmillió forintot, hogy azzal később nem számolt el. A másik eljárásban jogosulatlan gazdasági előny megszerzése a vád. E szerint Kolompár Orbán 7,2 millió forinttal nem tud elszámolni, amelyet egyébként egy foglalkoztatási pályázaton nyert a szervezet.

Az Országos Cigány Önkormányzatból most kilépett hét képviselő egyike, Kozák János azt mondja, a szervezeten belüli kaotikus állapotok miatt további hét képviselő fontolgatja távozását.

(MR)