Romániában 12 év kormányzás után ellenzékben folytatja tevékenységét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Ez derült ki a jobboldali Demokrata-Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt tegnap késő este zárult tárgyalásai végén.

A Demokrata-Liberális Párt elnöke, Emil Boc azt közölte, hogy az RMDSZ-nek csak államtitkári tisztségeket tudnak felajánlani az új kormányban, amire Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke azzal válaszolt, hogy a magyar szövetség ellenzékben folytatja tevékenységét. A kijelentések tulajdonképpen a nagy pártok öt napja tartó vitájának tesznek pontot a végére.

A választásokat szinte azonos eredménnyel záró jobboldal és baloldal ugyanis elvileg megegyezett a nagykoalícióban, de míg a jobboldal ragaszkodott az RMDSZ bevonásához, a baloldal az RMDSZ kihagyását tekintette megmásíthatatlan feltételnek. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke most is hangsúlyozta, pártjának nem a magyar közösséggel van baja, de úgy tekinti, a nagykoalíció így is megfelelő parlamenti többséget biztosít a kormánynak.

Markó Béla már korábban bejelentette, a magyar szövetség egyenlő partnerként hajlandó részt venni a koalícióban. A jobboldal és a baloldal ma délután írja alá a nagykoalíciós megállapodást, a parlament pedig hétfőn tartja alakuló ülését. Ezen a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ képviselői ülnek majd az ellenzék padsoraiban, annak a két pártnak a képviselői tehát, amely a Theodor Stolojan-kormány megalakulásáig még hatalmon van Romániában.

(InfoRádió)