Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

– Hogy értékelné Karácsony Gergely polgármesteri tevékenységét?

– Karácsony Gergely egy médiatermék jó marketinggel, de ahogy a reklámok esetében gyakran lenni szokott, a valóság teljesen más, mint amit a hirdetés ígér. Amit mond, annak legtöbbször az ellenkezője az igaz, legyen szó szociálpolitikáról, parkolásról vagy éppen költségvetésről. Miközben Budapesti Tudományos Akadémiát ígér, addig a Zuglóban az előző ciklusban létrehozott Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely a megszűnés szélére került. Budapesten vállalkozói egyeztetéseket ígér, ezzel szemben a valóság az, hogy zuglói polgármesterként sohasem volt kíváncsi a vállalkozói érdekképviseletek véleményére, és a vállalkozók csak adóemelést, új adót kaptak Zuglóban. Mi már a 2014-es önkormányzati választási kampányban felhívtuk a helyiek figyelmét, hogy Karácsony Gergely csak karrierje egyik lépcsőfokának tekinti a polgármesterséget, és az első adandó alkalommal továbbáll. Sokkal szívesebben járt tüntetésekre, mint hogy Zugló érdekében lobbizott volna, amióta pedig miniszterelnöki és főpolgármesteri álmokat dédelget, még kevesebb ideje jut a városrészre. A kerület ügyei egy helyben állnak, a testület döntéseit sem mindig hajtja végre, ami jelentős anyagi veszteséget is okozott már Zuglónak. Képtelen irányítani, nehezen dönt, tehetetlen, befolyásolható. Az öt év alatt egyszer sem tartott vezetői értekezletet az alpolgármestereinek. Hogy lehet úgy irányítani egy szervezetet, ha a vezető nem oszt ki feladatokat a munkatársainak? A hivatali osztályok folyamatosan költöznek egyik emeletről a másikra, a korábbi ügyfélszolgálat – amelyet az előző ciklusban mi építettünk ki – szét van verve, a munkálatokkal leálltak, lehet, hogy ebben a ciklusban el sem készül. Tapasztalt szakemberek hagyták el a hivatalt, miközben hozzá és a pártájához kötődő politikusok jelentek meg. Még soha nem volt ennyire gyengén teljesítő városvezetés Zuglóban.

– Milyen pénzügyi helyzetben van a kerület?

– 2010-ben üres kasszát és 7,5 milliárd forint adósságot vettünk át. 2014-re konszolidáltuk a költségvetést és a kormánynak köszönhetően megszabadultunk az adósságtól. Azóta kétmilliárdra nőtt a folyószámlahitel. A működési költségek újra az egekbe szöktek. A költségvetési egyensúly érdekében el kellene adni a kerület teljes, hárommilliárd forintos ingatlanvagyonát. Az önkormányzat az utolsó tartalékait éli fel, ráadásul választási évben a kiadások mindig megugranak. Még az önkormányzat jegyzője szerint is katasztrofális állapotban van a költségvetés.

– De legalább épült valami?

– Míg 2010–2014 között tízmilliárd forint értékben fejlesztettünk, ebben a ciklusban szinte nem is történt ilyen. Az egyetlen nagyobb beruházást, a Pillangó park felújítását úgy valósították meg, hogy az ott élőknek inkább bosszúságot okoz, mint örömet. Homlokegyenest más a kommunikáció, mint a valóság. Közösségi tervezést ígért, ehhez képest semmibe vette az emberek véleményét, és összevissza módosítgatta a terveket. Ez egy tipikus szocialista nagyberuházássá vált, ahol a térkő mennyisége fontosabb volt, mint az emberek véleménye. Karácsony Gergely mindenkit becsapott ezzel az építkezéssel. Becsapta azokat, akiknek több zöldfelületet ígért, és azokat a helyben élőket is, akik egészen máshogy képzelték el parkjuk jövőjét. Ráadásul a Pillangó park háromszoros túlárazással újul meg, a költségek 250-ről 680 millióra ugrottak.

– Hogy működik a kerületben az alapjövedelem, amely Karácsony Gergely legnagyobb kampányígérete volt?

– Vannak Zuglóban, akik úgy kapnak minimáljövedelmet, hogy közben kétszer annyi a kerületben a munkahely, mint az álláskereső. Ekkora munkaerőhiány mellett rossz döntésnek tartom, hogy aktív korú embereknek minimáljövedelmet adjunk ahelyett, hogy segítenénk őket a munkakeresésben. A minimáljövedelemre évente mintegy 200 millió, egyéb szociális támogatásokra összesen félmilliárd forintot költ a kerület. Eközben az önkormányzati lakások kintlévőségei öt év alatt 300 millió forintról 900 millióra nőttek. A zuglói szociális támogatási modell megbukott. Tragikus lenne Budapest számára, ha Karácsony Gergely ezt a modellt szeretné bevezetni a fővárosban.

– A jelenlegi polgármester bérlakásprogramot is szorgalmazott kampányában. Lett belőle valami?

– A bérlakások száma nem nőtt, és volt olyan év, hogy egyetlen lakást újítottak fel, az is a hivatal egyik munkatársáé.

– A zuglói parkolással kapcsolatos legújabb hír, hogy kiderült, Karácsony Gergely titkos szerződést köthetett.

– A parkolóőrökre vonatkozó szerződés júliusban megszűnt, így ezt a feladatot, Karácsony Gergely javaslatára, azóta a polgármesteri hivatal látja el. Fogalmunk sincs, milyen struktúrával működik az ellenőrzés, hányan, milyen beosztásban dolgoznak. Nem tudjuk, hogy azt a szoftvert, ami a parkolóőrök műszaki eszközei és a parkolóórák közötti kommunikációért felelős, milyen cég szolgáltatja és hogyan. Valakivel szerződést kellett kötnie a városrésznek, enélkül ugyanis nem működne a rendszer. Kíváncsiak vagyunk, hogy Karácsony Gergely milyen felhatalmazás alapján, kivel, mennyi időre, milyen összegben szerződött. Az átláthatóságra oly kényes polgármester miért nem hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat?

– Önök hogy alakítanák át a parkolási rendszert?

– Májusban nagy többséggel úgy döntött a testület, hogy Zugló lakosai a teljes kerületben ingyen parkolhatnak. Karácsony Gergely azonban, aki maga is megszavazta, nem hajtotta végre az erről szóló határozatot, és mivel legközelebb augusztus végén lesz testületi ülés, több hónapot fog késni a bevezetése. Addig viszont azt követeljük, hogy engedjék el a zuglóiakra kirótt parkolási bírságokat. Ha a zuglóiak a Fidesz–KDNP-t bízzák meg a város vezetésével, olyan parkolási szisztémát építünk ki, amely a mainak a felébe sem kerül. Kevesebb bevételt hozó, de olcsóbb rendszert hoznánk létre.

– Idézzük versenytársa, Horváth Csaba, a baloldal közös polgármesterjelöltje nyilatkozatát: „Ha pályázaton keresnék Zugló polgármesterét, akkor a legalkalmasabb és legfelkészültebb jelölt én lennék a mostani kínálatból.” Mit szól ehhez?

– Horváth Csaba a II. kerületben lakik, semmi köze Zuglóhoz. Nem véletlenül húzódnak el az ellenzéki tárgyalások, hiszen a Momentum és a DK is jobban szerepelt az EP-választásokon a XIV. kerületben, mint az MSZP. Elképzelni sem tudom, hogy egy Jobbik–LMP–Momentum–DK–MSZP-koalíció hogyan irányítaná Zuglót. Sokan remélnek pozíciókat; az másodlagos számukra, hogyan működtetnék a kerületet. Karácsony Gergely ígéretet tett Horváth Csabának, ha ő lesz a főpolgármester-jelölt, akkor a zuglói polgármesteri pozíciót megpróbálja átjátszani neki. A helyi baloldal sem lelkesedik ezért.

– Mi lesz az új testület legfontosabb feladata?

– A költségvetés rendbetétele és konszolidálása, hogy ne omoljon össze. 2020-ra olyan büdzsére van szükség, amelyben a működés nem olyan pazarló, mint most, és a halaszthatatlan felújításokra elegendő pénz áll rendelkezésre. 2010–2014 között elindítottunk egy intézményfelújítási programot, iskolák, óvodák, bölcsődék újultak meg. Ez nem folytatódott, csak kármentés zajlik. Terveink szerint évente öt intézményt újítanánk fel teljes mértékben a folyamatos karbantartási feladatok mellett. Megszületett a zuglói klímaterv, de a vezetés semmit nem tesz, hogy környezetbarátabb legyen az önkormányzat. Csökkenteni kell az energiafelhasználás mértékét, az intézményeknél át kell állni az alternatív fűtési módokra. Ez fontos feladat lesz a jövőben.

– Ön az előző ciklusban közbiztonságért felelős alpolgármester volt. Milyen most a közbiztonság Zuglóban?

– Hajléktalanok lepték el a közterületeket, sok az illegálisan lerakott szemét, a zöldterület gondozása nem megfelelő. Rendet kell tenni a közterületeinken. A jelenlegi baloldali vezetés eltűri és természetesnek tartja, hogy a Bosnyák tér, amit az előző ciklus alatt újítottunk fel, hajléktalanok gyülekezőhelye lett. A templom oldala nyilvános vizelde. Több mint két hónapja fekszik a polgármester asztalán egy általunk kidolgozott program, amely arról szól, hogy a megváltozott munkaképességűeket és a nyugdíjasokat parkőrként foglalkoztassuk. Jelentősen javulna parkjaink tisztasága és biztonsága, ha nem hajléktalanok, alkoholisták és drogosok használnák, hanem családok.

– Ha győz, miért lobbizna a kormánynál?

– Az átmenő forgalom egyre nagyobb a kerületben. Ha élhetővé akarjuk tenni Zuglót, át kell gondolni a közlekedésfejlesztési lehetőségeket is. Ki kell harcolni, hogy megépüljön a rákosrendezői P+R parkoló és új közlekedési csomópont földalattival, elővárosi vasúti kapcsolattal, ahol több ezer gépkocsi parkolhatna. Ha az átmenő forgalom csökken, jelentősen javíthatjuk az amúgy aggasztó értékeket mutató légszennyezettséget. Az új beruházás nyomán pedig üzleti fejlesztések is megvalósulhatnának, amelyek a zuglói költségvetés bevételeit növelhetnék.

– Immár 13 éve, hogy az ECHO Investment SA megvásárolta a Bosnyák tér mögötti területet, hogy ott kereskedelmi és szolgáltató funkciókkal ellátott új városközpontot hozzon létre. Lesz végre valami az új városközpontból?

– Néhány kapavágáson kívül semmi nem történt, pedig szükség van az új városközpontra. Ebben a ciklusban új tulajdonosa lett a beruházásnak, és az önkormányzat hozzájárult, hogy a cég ne csak üzleti beruházásokat hajtson végre, hanem lakásokat is építsen. Félő, hogy semmi nem lesz a városközpontból, csak lakások épülnek majd. Kormánypárti polgármesterként mindent meg fogok tenni, hogy korszerű, zárt pályás tömegközlekedés épüljön ki a Bosnyák tér és a Keleti pályaudvar között. Olyan városközpont jöhetne létre, amely egyben közlekedési csomópont is, valamint kormányzati beruházásokat is oda lehetne csábítani. Könyvtár, múzeum, hangversenyterem, vendéglátó egységek is létesülhetnének. A Bosnyák téri piac felújítása is elengedhetetlen, a Bosnyák utcát pedig sétálóutcává alakítanánk. A Bosnyák tér így valódi városközpont, a fiatalok és a családok igazi találkozóhelye lehetne.