Hirdetés

Közös maszkosztó akciót szervezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszéke és a Magyarországon tanuló kínai diákok által létrehozott Kínai Önkéntes Szolgálat. A margitszigeti zenélő szökőkútnál egy rögtönzött standot hoztak létre a szervezők, ahol összeállították az egyetem és az önkéntes szervezet matricájával ellátott csomagokat, amely négy darab sebészeti maszkot és egy kis tájékoztató lapot tartalmaztak.

A csomagolásban részt vett a katolikus egyetem kínai tanszékének vezetője, Salát Gergely is, aki csomagolás közben elmondta, hogy az önkéntes szervezettől érkezett először megkeresés irányukba, amire azonnal igent mondtak. Igazából egy kedves figyelemfelkeltő akciónak látták a felkérést, amely nemcsak hasznos, hanem az egyetem kínai szakos diákjaink is lehetőséget nyújt arra, hogy Magyarországon élő kínai diákokkal ismerkedjenek.

– Feltettem a Facebookra, illetve eseményként a kínai tanszéki honlapjára is, ezt megosztotta több, Kínával foglalkozó szervezet, így külsősök is jelentkeztek. Fél nap után törölnöm kellett a felhívást, hogy önkénteseket keresünk, mert hamar összegyűlt a létszám – mondta a magyar hallgatók lelkesedésére vonatkozó kérdésre Salát Gergely.

Salát Gergely szerint Kínában nagy hagyománya van az önkéntességnek és a jótékonyságnak, az utóbbi évben Magyarországon is megélénkült az ilyen irányú kínai tevékenység. Rendszeresen adnak adományokat a különböző kínai szervezetek, intézmények, a Kínai Nagykövetségtől kezdve a testvérvárosokon keresztül egészen az itt működő kínai cégekig. Az otthoni kapcsolataik révén könnyen és olcsón tudnak olyan eszközöket szerezni, amikre nekünk nagy szükségünk van.

Fan Xiaoye (Rita), a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, egyben az önkéntes szolgálat egyik vezetője elmondta, hogy 2020 augusztusa óta működik az egyesületük, amely már több sikeres karitatív akciót szervezett országszerte. Egyelőre hetven kínai és harminc magyar önkéntesük van, azonban a munkában aktívan részt vevő tagok száma jóval kevesebb.

– A harmadik hullámban, a szigorítások előtt egy nappal segítséget nyújthat sokaknak, ha kapnak néhány sebészeti maszkot. Ezzel az elővigyázatosságra is felhívjuk a figyelmet, de a diákok közötti kapcsolatteremtésre is egy jó alkalmat teremtett – mondta a demokrata.hu-nak.

Korábban írtuk

A szervezőktől megtudtuk azt is, hogy a budapesti akcióval párhuzamosan Debrecenben is zajlott egy hasonló esemény. A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának, a Debreceni Karitatív Testületnek és más civil szervezeteknek is adtak maszkokat, illetve a városban ezer sebészeti maszkot osztottak szét.

A maszkokat a kínai diákok kapták egy magyarországi székhelyű kínai cégtől, ezeket a katolikus egyetem magyar hallgatóival közösen, kínai-magyar párokat alkotva osztották szét a Margit-szigeten sétálók között. Rita tapasztalatai szerint az emberek örömmel fogadták a maszkokat, nagyon jó visszajelzéseket kaptak, egy járókelő csatlakozott is a csomagoláshoz menet közben.

galéria