A nagykövetasszony nem csak a DF-en tanuló tizennégy kínai diákot jött meglátogatni, hanem körvonalazódik a főiskolánk és a kínai Jilin University között kötendő cserediák programról szóló együttműködés is.

A képzési lehetőségekről érdeklődött, egy esetleges együttműködés kialakításával kapcsolatosan tájékozódott a Dunaújvárosi Főiskolán Gao Jian, Kína magyarországi nagykövete. A szerdán délután érkezett küldöttség tagjaként ismerkedett Dunaújvárossal, valamint a főiskolával Wang Hongliang, a nagykövet kereskedelmi, Guo Xiaoguang, a kulturális ügyek tanácsosa, illetve Li Xinhua oktatási atassé.

Vendéglátóként a delegáció tagja volt továbbá L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, akivel először Kiskőrösön, a Petőfi emlékhelyen jártak a vendégek, majd Dunaújváros Polgármesteri Hivatalában Cserna Gábor polgármester és dr. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője fogadta a nagykövetet és kíséretét.

A nagykövet dunaújvárosi önkormányzatnál folytatott, befektetési lehetőségekkel kapcsolatos tárgyalást, melynek során megállapította, hogy egy adott beruházás esetében fontos partneri hátteret jelent a Dunaújvárosi Főiskola, mint a kutatás-fejlesztésben, ipari-gazdasági együttműködésekben élen járó felsőoktatási intézmény. Gao Jian szavaival élve a nagykövet és delegációja tanulmányúton járt városunkban, a magyar kormány mihamarabbi pozitív döntésére várva, a piacnyitás előtt feltérképezik a különféle lehetőségeket, így Dunaújváros, valamint a térség pozícióját is.

– A kínai kormányzat törekvése, hogy 2020-ra félmillióra növeljék az ösztöndíjjal náluk tanuló külföldi hallgatók jelenleg 150 ezres számát – fejtette ki Li Xinhua oktatási atassé, megemlítve: Magyarországon jelenleg 400 kínai diák tanul különféle egyetemeken, főiskolákon. A DF befogadó, külföldi diákok fogadása irányában nyitott hozzáállását hangsúlyozta dr. Bognár László rektor is.

– Kínai utunk során Fejér megye testvérvárosában, Changchunban is jártunk, a nyolcmilliós város Jilin tartományban található, e tartományban működik a Jilin University is. Szeretnénk, ha egy Fejér megyei felsőoktatási intézmény, konkrétabban a Dunaújvárosi Főiskola és a Jilin Egyetem között együttműködés jönne létre, a kínai intézmény ott jártunkkor jelezte, hogy partner mindebben – hangsúlyozta L. Simon László.

A kínai nagykövet és az oktatási atassé egyaránt ígéretet tett arra, hogy felkarolják ezt az ügyet, segítik a két intézmény közös programjának kialakítását.