Elképzelhetőnek tartják, hogy Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásának következtében az orvosok egy része megtagadja majd az orosz és a kínai oltóanyagok beadását? – tették fel a kérdést a pénteki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint ez nem elképzelhető, szerintünk az orvosok ebben az ügyben felelősségteljesebb magatartást fognak tanúsítani, mint tette azt a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott:

Hirdetés

„Józan ésszel és a saját felelősségét értékelve kell mindenkinek végiggondolni, hogy érdemes-e azzal a kínai oltóanyaggal szemben bizalmatlanságot kelteni, amellyel már több mint húszmillió embert – köztük a Délvidéken élő magyarokat is – beoltottak.”

Az orosz vakcinával kapcsolatosan pedig azt javasolta a MOK-nak, hogy ha már keleti irányban nem tájékozódnak, legalább a német sajtót olvassák, amelyben rendre szakmailag elismerően nyilatkoznak a Szputnyik V vakcináról. – Tehát nincs ok kételkedni az orosz oltóanyag hatékonyságában – hangsúlyozta a tárcavezető, aki emlékeztetett, hogy a kormány a járvány során mindvégig kereste és most is keresi az együttműködést az orvosi kamarával, amelynek számos javaslatát el is fogadták.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A Kormányinfón elhangzottakra Kincses Gyula, a MOK elnöke péntek este az ATV stúdiójában reagált. Mint mondta: félreértés, hogy bizalmatlanságot akarnának ébreszteni a keleti vakcinákkal szemben. Azonban szerintük csak akkor adható be nyugodt szívvel egy oltás, ha annak van „használati utasítása”. Hozzátette: Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója viszont azt ígérte nekik, hogy mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcinák magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

Korábban írtuk

Az ellenzéki pártok csak azokban a vakcinákban bíznak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagy. Egyetért ezzel? – tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Kincses Gyula elmondta, hogy jelenleg az EMA is rendkívüli eljárásban, ideiglenes forgalombahozatali engedélyeket ad ki, mert ha most, az egészségügyi válsághelyzetben a szokásos, több évig tartó folyamatot végigvinnék, akkor „mindenki belehalna a Covidba”.

– Jelenleg minden ország a saját felelősségére tud gyógyszert engedélyezni – közölte. Az engedélyeztetéssel kapcsolatos állítólagos kormányzati nyomásgyakorlásra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt:

„a beadott vakcina a jó vakcina, most minden oltás sokkal több életet ment meg, mint amennyit kockáztat.”

 – A politikai ráhatás rizikója tehát eltörpül a Covid-betegség kockázata mellett – mondta a MOK-elnök. Elismerte azt is, hogy az orosz vakcináról egyre több ismeret áll rendelkezésre, és már elindult a szérum EMA általi engedélyezési eljárása is. Hozzátette: több rangos, nyugati orvosi szaklapban is az jelent meg, hogy a készítményt nyugodt szívvel lehet engedélyezni, Németország pedig kooperálna az orosz féllel mind az import, mind a gyártás tekintetében.

– Tehát ez egy korszerű vakcina és már elég tapasztalat van róla. A kínai oltóanyagról sem azt mondtam, hogy rossz, csupán nincs róla elég információ – jelentette ki Kincses Gyula.