Hirdetés

Hiller István (MSZP) felszólalásában többször latinra váltott, mert – mint mondta – a Magyar Királyság Országgyűlésének hivatalos nyelve a latin volt, most pedig ismét elérkezett a főispánok kora, így latinul beszélni ismét „szükséges és modern dolog”. Szerinte nem kellene itt megállni, mert „olyan széles az új feudalizmusba vezető út, annyi lehetőség nyílik még”.

Egyebek között azt javasolta, hogy új főispánok és vármegyei tisztviselők munkájának elismeréseként hozzák létre a „Pató Pál-díjat”, de a területileg illetékes ispánnak a „Döbrögi uram versus Ludas Mátyás” kérdést is helyes megvilágításba kellene helyeznie.

Felszólalását azzal zárta: azt hihetnék, hogy viccelődik, „de az a legszörnyűbb, hogy ez teljesen komoly”. Arra kérte az államtitkárt, hogy az „új korszak rendjének megfelelően” hasonlóképp latinul válaszoljon.

Kövér László házelnök arra figyelmeztette Hiller Istvánt, hogy az Országgyűlés volt alelnökeként tudhatja, hogy a házszabály szerint ez nem lehetséges.

Korábban írtuk

Rétvári Bence államtitkár csalódásának adott hangot a képviselő felszólalása miatt. Szerinte a liberális képviselőktől már megszokták, hogy viccet próbálnak csinálni a magyar történelemből, a magyar közjogi hagyományokból, Hiller Istvánt viszont a baloldal olyan szuverén gondolkodójaként ismerték, aki ugyanezen történelmi gyökerekből táplálkozott.

Emlékezetetett: utoljára az ötvenes években a Magyar Dolgozók Pártjának a képviselői csináltak viccet a főispánokból. Mi büszkék vagyunk a történelmi hagyományokra, ha ezért gúnyt kell kiálljunk, akkor ki fogjuk állni – jegyezte meg.

Nem azoknak állítanak szobrot, akik gúnyolódtak a főispánokon vagy eltörölték a főispáni pozíciót Magyarországon, hanem a kiváló főispánoknak, akikkel az életüket is adták Magyarországért – hangsúlyozta.