Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

Az Állami Számvevőszék nem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz. A közpénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket pedig a Demokratikus Koalíciónak is be kell tartania.

Minden közpénzből működő szervezetnek – így a pártoknak is – a vonatkozó törvényi előírások szerint biztosítaniuk kell a dokumentumok és adatok biztonságos megőrzését és tárolását a törvényben előírt beszámolási kötelezettség teljesítése, valamint a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében. Erre az ÁSZ már tavaly november 20-án felhívta a figyelmet.

Alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az Állami Számvevőszék független a pártpolitikától és nem vesz részt a pártpolitikai kampányküzdelmekben.

Kiadó: Állami Számvevőszék


Korábban:
A Demokratikus Koalíció közleménye

A Demokratikus Koalíció idén is eleget tett az Állami Számvevőszék éves ellenőrzése kapcsán eddig kért adatszolgáltatásnak. Annak ellenére, hogy a DK irodája tavaly novemberben teljesen leégett, és a tűzben a teljes könyvelésünk, a számláink és a könyvelési szerverünk is megsemmisült, a DK igyekezett minden elégett dokumentumot pótolni. Ez többségében sikerült, az ÁSZ által első körben bekért iratokat hiánytalanul benyújtottuk a hatóságnak. Az ÁSZ azonban további adatokat, bizonylatokat, dokumentumokat kért be, amelyek egy részét – könnyedén megjósolható módon – nem tudtuk pótolni a tűz után. A sorozatos kérések mellett az ÁSZ teljesen elzárkózott mindenfajta együttműködéstől, még olyan alapvető dolgokban is, mint hogy kiadja számunkra a korábban neki megküldött, az ÁSZ rendszerébe elektronikusan feltöltött számláinkat és könyvelési adatállományunkat, amelyek törvényi kötelességéből adódóan most is a hatóság birtokában vannak.

A Demokratikus Koalíció szerint a pártállam első szabálya, hogy ha az állampárt meg akar büntetni valakit, akkor meg is fogja büntetni – nincs pártatlan vizsgálat, nincs jóhiszeműség és nincs vis maior. Ha az ÁSZ annak ellenére is megbírságol vagy megbüntet minket, hogy nyilvánvalóan önhibánkon kívül nem tudunk benyújtani pár számlát, azt is a politikai megrendelésre megindított hatósági támadások egyikének fogjuk tekinteni.

Barkóczi Balázs
szóvivő
DK

Kiadó: Demokratikus Koalíció