A Duna fő ágát is elérte a vörösiszap-szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nincs veszélyben sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázis, a Marcal folyó élővilága viszont teljesen kipusztult – jelentette ki Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. Mint fogalmazott: az a cél, hogy a Rába és a Duna élővilágát megmentsék, ezért a Marcal négy pontján ecetsavat és gipszet juttatnak a vízbe. A víz PH értékét 9 alá kell csökkenteni – magyarázta a szóvivő.

A Marcal élővilágának kipusztulásával kapcsolatban finomabban fogalmazott az MR1-Kossuth Rádiónak Padisák Judit biológus, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója. A szakember kijelentette: semmi esetre sem szeretné lebecsülni a természeti kárt, hiszen jelentős károsodás érte a folyót, de lát rá esélyt, hogy újra megjelenjen az élővilág. A Marcalnak több vízfolyása van, és lehetnek olyan makrogerinctelenek élőlények, amelyek, miután a mederbe befúrva élnek, elkerülhették a szennyeződést – magyarázta.

A halak ugyanakkor vélhetően mind kipusztultak. Padisák Judit ezzel kapcsolatban azt mondta: „az életnek annyi nyoma maradt a felsőbb szakaszokon, illetve a környező vizekben, hogy van esély egy viszonylag gyors regenerációra. Ahhoz ugyanakkor több év kell, hogy újra a korábbihoz hasonló halállomány legyen a folyóban” – tette hozzá.

Részletek az MR1-Kossuth Rádió honlapján.