„Mi, építészek általában csak a felszínt kezeljük, pedig a problémákat valójában gyökereinél kell megszüntetni. Erről győzött meg a Magdolna Negyedben tett sétánk is, amelyen a legmegdöbbentőbb talán az önszerveződés, az önsegítés és irányítás szemmel látható hiánya volt.” – mondta Nabeel Hamdi, aki a program egyik trénere volt.

A Magdolna Negyedben szociális városrehabilitációs program zajlik, amelyet a projekt kidolgozója, a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. valósít meg széleskörű partnerség keretében. Lényege, hogy úgy akarják emelni a negyed társadalmi státuszát, hogy az eredeti lakosság többségét a területen tartják, helyzetük javításával teremtik meg az előrelépés feltételeit. A programban a közösségfejlesztési, a bűnmegelőzési, az oktatási, képzési, foglalkoztatási elemek dominálnak az építés-felújításhoz képest. A szociális programok időben megelőzik az építési elemeket, hogy megteremtsék a fizikai rehabilitáció fenntarthatóságának feltételeit.

Az első ütemet 2005-2009-ben valósították meg, költségvetése 821 millió forint volt, melyet a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat, EU-s források és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság biztosított. Először közösségi területet alakítottak ki egy volt gyárépületben. Ma a Kesztyűgyár Közösségi Házban az itt élők számítógépeket, internetet használhatnak, képzési, kulturális és bűnmegelőzési programokon vehetnek részt. Itt tartja gyűléseit a Szomszédsági Tanács is. Az első ütemben újítottak fel 4 önkormányzati tulajdonú bérházat is, amely 100 család számára teremtett méltányos otthont.

A második ütem 2008-ban kezdődött és 2010 végéig tart. Ebben az időszakban 12 önkormányzati bérházat és 7 vegyes tulajdonú társasházat újítanak fel, amivel 350 családot érnek el. A második fázis költségvetése 2,2 milliárd forint, melyet a Strukturális Alapok regionális forrásaiból biztosítanak.

A Habitat for Humanity Magyarország is bekapcsolódott a rehabilitációba, eddig két házban újítottak fel lakásokat: galériát építettek, nyílászárókat cseréltek önkénteseik bevonásával. A tréningen számos különböző országból – többek között például Angliából, Bulgáriából, Hollandiából, Romániából és Tádzsikisztánból – érkező munkatársak osztották meg tapasztalataikat arról, hogy hogyan lehet aktivizálni az érintetteket a fenntartható lakhatási programok érdekében.

„A házak Budapesten mások, de a szegénység ugyanolyan, mint bárhol máshol. A beavatkozások előtt szociális munkára van szükség, e nélkül nincs értelme lakhatással foglalkozni.”- nyilatkozott Ted Baumann, a Habitat fejlesztési szakértője a terepszemle után.