Draskovics Tibor arra számít, hogy a magas, 100 millió forintos nyomravezetői díj miatt az elkövetők közül valaki feldobja majd a társait. A rendészeti minisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőit szerdára rendelte magához a miniszterelnök.

„Megállapodtunk abban is, hogy a főkapitány úr összehívja a roma szervezetek vezetőit, és részletes tájékoztatást ad nekik arról, hogy milyen munkát végez és tervez végezni a rendőrség, és hogyan akarja megerősíteni azoknak a településeknek a biztonságát, amelyek fenyegetettek lehetnek” – mondta Draskovics Tibor MSZP-s igazságügyi és rendészeti miniszter.

A kétezer lakosú Szabolcs megyei községben éjszaka virrasztást tartottak a megölt 45 éves cigányasszony házánál. A 13 éves lány a kórházban rendőri védelmet kapott, orvosai bíznak a felépülésében.

A rendőrök már kihallgatták, részleteket azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el. A rendőrség feltételezése szerint a támadó vagy a támadók, a Nyírbogát felé vezető dűlőúton közelíthették meg a cigánysort, és azon az útvonalon is menekülhettek. A tettesek motivációja továbbra sem ismert, a hatóságok nem zárják ki a rasszista indítékot, de bizonyítékot eddig nem találtak rá.

A kislétai cigányok kapával támadtak a fotóriporterekre és televíziós forgatócsoportokra. Kollégáinkat lökdösték, majd halálosan megfenyegették, munkatársaink rendőri kísérettel hagyták el a települést. Az MTV roma-magazinjának szerkesztőjét szintén megtámadták, és megrongálták az egyik stáb autóját is.

A romák – elmondásuk szerint – attól féltek, ha a gyilkosok felismerik őket a tévében vagy az újságban, visszatérnek, és bosszút állnak rajtuk. A rendőrség szerdán dönti el, hogy indít-e eljárást a lökdösődők ellen. A helyszínen jelen lévő, civil ruhás nyomozók egyébként nem avatkoztak közbe.

(hírTV)