Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Hirdetés

„A jelenlegi ellenzék a kisnyilasoktól a diplomás kommunistákig Gyurcsány Ferenc vezetésével ma is egytől egyig ugyanazt a megbukott, baloldali megszorításokra és segélyekre épülő, válságkezelőnek nevezett, de valójában válságmélyítő politikát akarnak lenyomni az emberek torkán, mint 2008-2009-ben” – mondta Nacsa Lőrinc (KDNP).

Hangsúlyozta, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok további hitelekkel és segélyekkel mélyítették a válságot, amit a jelenlegi kormányoldal nem akar megismételni.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta, a koronavírus-járvány miatti válság erős és stabil állapotban érte a magyar gazdaságot, a kabinet célja pedig, hogy annyi munkahelyet hozzon létre, amennyi a járvány miatt megszűnik. „Segély helyett munkát szeretnénk” – tette hozzá.

Szijjártó Péter válaszában kijelentette, a kabinet tíz év alatt elérte, hogy Magyarország az Európai Unió leggyorsabb gazdasági növekedését tudta felmutatni, a problémából pedig a megoldás részévé vált, miközben az államadósság évről évre csökkent.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, különös figyelmet fordítanak arra, hogy a exportban érintett magyar vállalatok az elnehezült körülmények ellenére is megőrizhessék versenyképességüket. Kiemelte, a kormány három pillérből álló, hitel-, garancia- és biztosítási programot indított, amelynek keretében 450 milliárd forint hitelkeretösszeget nyitnak meg a magyar vállalkozásoknak.