Zárug Péter Farkas szerint Gyurcsány sorsa megpecsételődött. Ez a népszavazási eredmény nagyon átütő, illetve nagyon markáns sikere a Fidesznek – jelentette ki az MNO-nak Fricz Tamás. A politológus arra is felhívta a figyelmet: „az 50 százalék feletti népszavazási részvétel” nem csak Magyarországon, hanem Európában is szokatlanul magas. Mint mondta, az Európában – az elmúlt évtizedekben – lezajlott népszavazások csúcsmezőnyébe került a vasárnapi referendum. Ha ehhez hozzá vesszük azt is – folytatta –, hogy hazánkban a választás „55, 65 és 70 százalékos részvétellel zajlik”, amelyeknek a második fordulójára már az ötven százalék sem megy el voksolni, „gyakorlatilag a választások rangjára emelték az emberek a népszavazást.” Ez pedig – mint kérdésünkre leszögezte – abszolút jelentős társadalmi elégedetlenséget fejez ki.

Fricz úgy véli, a vasárnapi eredmények annyira átütőek, hogy ez „meg kell rengesse minden normális európai demokráciában a kormányt és a kormányfőt”, ilyen helyzetben a kormányfő „lemond és távozik”, majd „előre hozott választások következnek.” Ismerjük ezt a kormányzatot, illetve ezt a baloldalt, és az SZDSZ demokráciafelfogását – mondta a fentebb vázolt forgatókönyv teljesülésének esélyére Fricz Tamás. Emlékeztetett: bármi is történik, soha semminek nincsen sem személyi, sem kormányzati következménye. „A demokratikus normák és erkölcsök nem számítanak ennek a baloldalnak, amit már többszörösen jeleztek is” – fogalmazott, majd hozzátette: egyik vezető politikusuk egy rádióinterjúban korábban világossá tette, „csak jogi helyzetben történhetnek előre hozott választások”, ha csak erkölcsi kérdésekről van szó, azok nem számítanak.

Nyilvánvalóan a kormányzatnak az a szándéka, hogy ne változzon semmi, ám a népszavazás olyan elsöprő ellenzéki siker, hogy ennek hosszútávon bizonyosan meglesznek a következményei – szögezte a politológus. Hiszen már látni: mind az MSZP-n belül, „mind a koalíciós partner között komoly feszültségek vannak.” Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója alapjaiban rendült meg – jelentette ki Fricz.

Pecsét Gyurcsány sorsán

Gyurcsány sorsa megpecsételődött, hamarosan a szocialisták is belátják – bár lehet, hogy ez már megtörtént –, hogy a jelenlegi miniszterelnökkel „nem lehet több választást nyerni”. Elképzelhető, már 2008 őszén megtörténik a csere – hívja fel a figyelmet az elemző. Emlékeztetett Medgyessy esetére, amikor is az akkori kormányfőt eltávolították az EP-választás után, és „ez bejött nekik”. Fricz Tamás nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ez év végén már Kiss Péternek hívják a miniszterelnököt.

Normális demokráciában egy olyan kijelentésnek, amelyet Horn Gábor tett a minap, „nagyon súlyos következményei kellene, hogy legyenek” – fogalmazott az SZDSZ-es államtitkár botrányos megfogalmazásával kapcsolatban. „Természetesen itt sincs közvetlen következmény, ám minden látszat ellenére ez erjesztő hatással van a két párt közötti viszonyra.” Józan ésszel belátható: az ilyen típusú megnyilvánulásoknak lesz következményük, csak ezeknek „meg kell érniük” – tette hozzá a politológus.

A jelenlegi helyzetben nagyon sok múlik az ellenzéken is, vagyis ha nem kívánja érvényesíteni a politikai sikerét – tehát nem követeli a kormány távozását –, akkor nem lesz a népszavazásnak következménye – mondta Fricz. Egészen addig – folytatta, amíg az MSZP-n belüli, illetve a koalíciós pártok között küzdelem nem hozza meg a „következményeket.” Fricz úgy véli, hogy már a népszavazás estéjén, vagy másnap a parlamentben el kellett volna hangzania annak a mondtanak, hogy a „kormány nem maradhat a helyén.” Felvetésünkre, hogy ezzel összezárhatnak a szocialisták, illetve maga a koalíció, úgy felelt: „elég nagy bajban vannak ahhoz, hogy egy bizonyos politikai nyomás az ellenzék részéről már nem rázza őket össze, hanem inkább további erjedést okozna.

Gyurcsány és a szocialisták még egymás rabjai

Gyurcsány Ferencnek március 10-étől minden éjjel fel kell riadnia, hogy „mi éji nesz Budapest utcáin ez?”, hogy Arany Jánost plagizáljam – ezt már Zárug Péter Farkas mondta el az MNO-nak. Vagyis – tette hozzá a politológus –, a miniszterelnök sorsa nagy valószínűséggel megpecsételődött. Az elemző emellett megjegyezte azt is, hogy „ügyesen kell lavírozzon az MSZP-frakció ahhoz, hogy a képviselők nehogy kiessenek parlamenti székükből egy előre hozott választás miatt”. Zárug Péter Farkas úgy véli, hogy ebben a pillanatban az MSZP frakció, illetve Gyurcsány még egymás rabjai, egyelőre még egymás támogatásában érdekelt mindkét fél. „Ám a választásokhoz való közeledés és a leendő EP választás felboríthatja ezt az érdekszövetséget, és ekkor telhet ki Gyurcsány Ferenc kalandor ideje a magyar politikai életben” – fogalmazott a politológus, aki megjegyzi azt is, hogy „ha azonban sikerül belső diktatúrával, pártlistás helyek ígérgetésével, illetve pénzzel pártelnöki funkcióban maradnia, akkor sajnos ez a kalandozás még folytatódhat”. Minden pártja belső mozgásától függ – tette hozzá.

Nyitott meccs plusz eredménytelenség

Egyelőre még nem dőlt el, hogy Gyurcsány megbukik-e vagy sem, legalábbis ezt a véleményt fogalmazta meg számunkra Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője. Úgy véli, hogy a „meccs még teljesen nyitott, a következő hetek, illetve hónapok szólnak majd Gyurcsány túléléséről”. Az elemző szerint, ha sikerül elhitetnie és megmagyaráznia a saját táborának, hogy „ez egy egyszeri esemény volt”, ha Gyurcsány képes lesz a most elpártolt 8-900 ezer szavazónak identitást kínálni, olyan programot, „amely túlmutat az általa meghirdetett baloldali polgárosodás programján”, emellett az idősebb korosztály, illetve a szociálisan rászorulók körében is újra meg tudja erősíteni a pártját, akkor még pozícióban maradhat. Fontos tényező még a hatalmának megtartásában – folytatta Mráz Ágoston Sámuel –, hogy lesznek-e eredmények. Felhívta a figyelmet: többek között azért is szenvedett Gyurcsány ekkora vereséget, mert az elmúlt másfél, két év erőfeszítéseinek semmilyen kézzelfogható eredménye nem volt.

Ha a következő hónapokban megindulna a gazdasági növedés, ha lesznek olyan eredmények, amelyekkel Gyurcsány el tudja hitetni és meg tudja magyarázni az értelmét a megszorításoknak, akkor megtarthatja a székét. Ha ez nem sikerül, akkor meginghat az a tézis, amelyet előszeretettel ismételgetett Gyurcsány, vagyis hogy „nincs alternatívája”.