Galgóczi Eszter politikai elemző, Vető Balázs közvélemény-kutató, onlinemarketing-szakértő és Zaránd Péter kampányszakértő (Sétáló Budapest, ellenzéki összefogás) április 3. után újra elővették a kampány alatt megrendelt, illetve a nyilvánosan elérhető közvélemény-kutatási adatokat, mindent átnéztek, és arra jutottak, hogy ezekből nem volt látható, hogy az ellenzék ilyen mértékű vereséget szenved. Szerintük valami nagyon nem stimmel a kutatók módszereivel, és a választás után a jórészt fals eredményekért egyik intézet sem vállalta a felelősséget, de egyelőre a magyarázattal is adós a szakma.

Hirdetés

A hírről cikket író 444 most a „megtámadott” kövélemény-kutatókat is megkérdezte: Závecz Tibor, Hann Endre, Ember Zoltán és Róna Dániel nyilatkoztak.

Róna szerint már az sem igaz, hogy ne lehetett volna előre látni április 3-át.

„A nyilvános kutatások egy részéből és a nem nyilvános kutatásokból is lehetett látni, hogy az ellenzék hátránya jelentős, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb. Zarándék mégis az utolsó pillanatig azt hitték, hogy az ellenzék nyerhet. Ez nagy hiba volt” – mondta a 21 Kutatóközpont vezetője, aki emlékeztetett: az Iránytűvel közösen már november végén olyan kutatást csináltak, amiből kiderült, hogy rosszul áll az ellenzék. Ez a felmérés később ki is szivárgott karácsony előtt.

Hann Endre a beszélgetésben közölte azt is: „az igaz, hogy valóban voltak olyan kutatások, illetve inkább közlemények, amik kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek”

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.